Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Kommandós bevetésekre kifejlesztett, folyami gyorsnaszádokkal erősít a Honvédség

Folyami gyorsnaszádokkal erősíti hajóparkját a Magyar Honvédség. A kivételes tűzerővel rendelkező, páncélozott eszközöket a műveleti csoportok használják majd. A hajók leendő személyzetét amerikai kiképzők készítik fel a típus üzemeltetésére. Az új naszádokat várhatóan májusban kapja meg a honvédség.

A vietnami háború tapasztalatai alapján, kommandós bevetésekre kifejlesztett, folyami gyorsnaszádot tettek vízre amerikai katonák az áradó Tiszán, a honvédség szentesi vízi gyakorlóterén.

A február végén kezdődött kéthetes, közös kiképzésen részt vevő, SOC-R típusú hajók az amerikai hadsereg kötelékébe tartoznak, de hamarosan a Magyar Honvédségnek is lesznek ilyen naszádjai. Összesen három darab érkezik még tavasszal, közülük kettő felújítva.

A hajókat az amerikaiak térítésmentesen adják, a honvédségnek csak a felújítás és a szállítás költségeit kell állnia.

A mostani kiképzés célja a magyar katonák felkészítése az új típus üzemeltetésére.

A naszádnak a kezelése, a karbantartása, üzembehelyezése, hibaelhárítás, valamint a harcászati mozzanatok begyakorlása hangsúlyos ebben a kettő hétben. A harcászati mozzanatoknál a nappali, éjszakai végrehajtás, partmegközelítés, a különleges műveleti csoportoknak a kirakása, kiemelése. Mindezt akár úgy is, hogy az ellenséggel közvetlen tűzharcban vannak – ezeket gyakorolták” – magyarázta Virágos-Kis Sándor osztagparancsnok.

Kapcsolódó tartalom

A kifejezetten folyami műveletekre tervezett, 10 méter hosszú, páncélozott hajónak kivételes a tűzereje: öt géppuskaállványa van.

Mozgékonyságáról egy 880 lóerős, vízsugár-hajtómű gondoskodik.

Végsebessége eléri a 80 kilométer per órát. A hajót a legkorszerűbb digitális híradó-eszközökkel is ellátták. A folyami gyorsnaszádok hadrendbe állításával tovább erősödik a Magyar Honvédség műveleti képessége.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még