Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Nyitrai Zsolt bejelentette, civil szervezetekkel együttműködve készül a nemzeti diabéteszstratégia

A cukorbetegeket képviselő civil szervezetekkel együttműködve dolgozza ki a kormány a nemzeti diabéteszstratégiát – közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán vasárnap közzétett videónyilatkozatában.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él Magyarországon. Az eddigi együttműködés részeként már megreformálták a közétkeztetést, és speciális felügyelet biztosítanak a nevelési-oktatási intézményekben a cukorbeteg gyermekeknek, akik után „emelt összegű családi pótlék jár, és nyáron szinte ingyen tudnak táborozni” – mondta.

A cukorbeteg-szervezetek modern eszközöket és anyagi támogatást kapnak. Az 1-es és 2-es diabéteszes betegek adókedvezményben részesülnek – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Kapcsolódó tartalom

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a videóban úgy fogalmazott: „A nemzeti diabéteszstratégia keretében célunk, hogy a megelőzésre és a szövődmények kialakulásának elkerülésére fókuszáljunk.”

Kiemelte: a szakmai szervezetekkel közösen folyamatosan vizsgálják az innovatív gyógyszerek hatékonyságát, hogy a cukorbetegek mielőbb hozzájussanak a legmodernebb terápiákhoz.

Januártól olyan gyógyszerek kerültek be a társadalombiztosítás által támogatott körbe, amelyek már a cukorbetegség korai fázisában segítenek megelőzni a szív- és veseelégtelenséget – mondta az egészségügyi államtitkár.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még