Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Hotel Silvanus: Nem először ütött ki tűz az ikonikus szállodában, ahol a medencéből is élvezhették a meseszép panorámát

| Szerző: hirado.hu
Szombat délelőtt lángra kapott a visegrádi Hotel Silvanus. Az épület tetőszerkezetén és legfelsőbb emeletén pusztítottak a lángok. Kérdés, mikor fogadhat újra vendégeket a Visegrádi-hegységben lévő, páratlan panorámájú szálloda, melynek története tele van érdekességekkel.

A szálloda története a hetvenes évekre nyúlik vissza. A fokozatosan növekedő vendégforgalom és a Vadászati Világkiállítás miatt szükségessé vált egy korszerű hotel megéptése Visegrádon. Így épült meg az egyik legszebbb panorámát nyújtó részén a városnak a Silvanus szálló. A Pannónia Étterem- és Vendéglátóipari Vállalat megbízása alapján 1970-ben kezdték el az építkezést.

1971 augusztusában a Vadászati Világkiállítás alatt fogadták itt az első vendégeket. A hotel terveit M. Hejhál Éva készítette, belső építésze Molnár Gábor volt. A szálloda bútorait és berendezési tárgyait a Pilisi Parkerdőgazdaság visegrádi faüzemében készítették. A szálló lakói részére az étterem fölötti hegyoldalban erdei tornapályát építettek.

Az országban az első olyan szállodák egyike volt a Silvanus, ahol minden szoba fürdőszobával rendelkezett (ez az egy tény a szállodát rögtön a luxus kategóriába emelte) és ahol házassági anyakönyvi kivonat nélkül meg lehetett szállni.

A rendszerváltozás környékén az egykor patinás szálloda lepusztult, az állam pedig 1992-ben több magánszemélynek adta el az épületet.

Kapcsolódó tartalom

Páratlan kilátás a meseszép Dunakanyarra

2008-ban a 70 szobás szállodából 150 szobás épületet hoztak létre, lifteket, úszodákat és wellness-t építettek hozzá. A szálloda 2018-ban elnyerte az Év Hotele címet.

A vendégek elsősorban a gyönyörű panorámája miatt kedvelik a szállodát, melyet a teraszon elhelyzkedő medencéből is élvezhetnek.

A Dunakanyar panorámája a visegrádi Hotel Silvanus teraszáról (MTI Fotó: Kallos Bea).

Nem először ütött ki tűz

A hotelben egyébként már 2008-ban volt egy  tűzeset, akkor a Fekete-hegyen lévő szálloda földszintjén az elektromos elosztó helyiségben a kapcsolószekrény gyulladt ki, majd a tűz átterjedt az oldalsó épületszárny első emeletén lévő mosodára. A tűzoltók kiérkezése előtt a személyzet a szállót kiürítette, több mint 150 vendég kényszerült az utcára. A vendégszobákra a lángok nem terjedtek át, de számos szoba füsttel telítődött. A tüzet kétórás munkával sikerült a szentendrei, esztergomi és fővárosi tűzoltóknak megfékezniük.

Kiemelt kép: a Dunakanyar panorámája a Visegrád Hotel Silvanus teraszáról (MTI Fotó: Kallos Bea).

Ajánljuk még