Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Jelentős illetményfejlesztést kaptak a légierő pilótái és műszaki szakemberei

Jelentős illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szombaton.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztert idézve azt írta, a magyar légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek.

„Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A közlemény szerint

a béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti.

Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették: a legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülő szolgálatban eltöltött évektől, valamint képesség alapú függően.

A miniszter elmondta azt is: „a megnövekedett biztonsági kockázatok új kihívások elé állították Magyarországot, és megerősítették azt az elköteleződést, hogy egy modern, ütőképes haderőre van szükség”.

Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így

a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek, erősítve ezzel Európa biztonságát.

A légi szállítási, továbbá a helikopterképesség fejlesztése szintén kiemelten fontos a magyar haderő számára, hazai és nemzetközi környezetben egyaránt – írták.

A tájékoztatás szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: „az érintett állomány kiképzettsége új szintre lépett, legtöbbjük már rendelkezik a Combat Ready, azaz a harckész minősítéssel”.

A HM tájékoztatása szerint a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományába tartozó, JAS-39 Gripen többcélú vadászgép, az Airbus A319 közepes hatótávolságú szállító repülőgép, valamint a Dassault Falcon 7-X nagy hatótávolságú futár és közepes szállító repülőgép pilótái havonta bruttó kétmillió és hárommillió forint körüli kiemelt illetményt kapnak.

Kapcsolódó tartalom

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyi állományába tartozó, az Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter, az Airbus H225M helikopter, az Mi-24 harci helikopter, az AS-350 kiképző helikopter, valamint a Zlin kiképző repülőgép pilótái havonta bruttó két és fél millió forint körüli összegű kiemelt illetményben részesülnek – írták.

Emlékeztettek arra:

a Magyar Honvédség katonái márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges.

A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt.

Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg – írták.

Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a rendszeresítésre kerülõ Lynx páncélozott gyalogsági harcjármûvek harcjármûvezetõ gyakorlatán Tatárszentgyörgyön, az MH. Böszörményi Géza Csapatgyakorlótéren 2024. február 27-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még