Aktuális

Buszsofőr mentett meg egy gyalogost a gázolástól

Rétvári Bence: Kötelező a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálata

Kötelező minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének és helyetteseinek a pszichológiai alkalmassági vizsgálat – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 szerda reggeli műsorában.

Az államtitkár kifejtette: korábban már voltak szigorítások, de most továbbiakat vezetnek be minden gyermekvédelmi intézményben, akár állami, akár magán- vagy egyházi, mert minden gyermek egyformán fontos. Az intézményvezetőket és helyetteseiket széles körű vizsgálatoknak vetik alá a következő két hónapban, részben az általános pszichés állapot, függőségek – szerencsejáték, alkohol, drog -, szexuális devianciák, részben a vezetői képességek, stressztűrő képesség szempontjából.

Ez a vizsgálat érinti a jelenlegi vezetőket, és az ezután kinevezetteket egyaránt, és kétévente ismétlődik.

Rétvári Bence elmondta, hogy a gyermekvédelemre jutó forrásokat 2010 óta több mint háromszorosára, 40 milliárd forintról 127 milliárdra emelték, a szociális, jóléti kiadásokat pedig több mint négyszeresére, 325 milliárdról 1400 milliárdra. A korábbi baloldali kormányok viszont még el is vettek ettől a területtől, csökkentették az ott dolgozók bérét a 13. havi elvételével – jegyezte meg.

A politikus kiemelte: a baloldal, amely most a „leghangosabb”, egyetlen gyermekvédelmi intézkedést sem támogatott, és erről nem is mond semmit. Még ezt az ügyet sem tudja támogatni. Ezt teszi őket hiteltelenné – tette hozzá Rétvári Bence.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az államtitkár hangsúlyozta: szigorításra van szükség a gyermekvédelemben, hogy az állam még jobban vigyázhasson azokra a gyerekekre, akiket a családjuk nem védhet meg. Már eddig is voltak eredmények, 2010 óta nyolcszor több pedofil került börtönbe, 81-ről 663-ra nőtt a számuk – mondta.

„A pedofiloknak börtönben a helyük”

– hangoztatta a kormánypárti politikus, jelezve, a baloldal azonban nem támogatta az ezzel kapcsolatos szigorításokat és bojkottálta az erre vonatkozó nemzeti konzultációt is. Számukra a gyermekvédelem sem lényeges, csak az a fontos, hogy a kormányt támadják – értékelt Rétvári Bence.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 29-én. Az Európai Unió (EU) legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere lép életbe Magyarországon március 1-jén. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még