Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Elemző: Bűncselekmény történhetett Karácsony Gergelyék kampánypénzei körül

| Szerző: hirado.hu
Bűncselekmény történhetett Karácsony Gergelyék kampány-pénzei körül – ezt a XXI. Század Intézet elemzője mondta az M1-en. Nagy Ervin szerint Perjés Gábornak jegyzőkönyvekkel kellett igazolnia azoknak a pénzeknek az eredetét, amelyeket befizetett. De a gyanú szerint ezek a dokumentumok hamisak. A Magyar Nemzet tegnap azt írta: meggyanúsíthatta a NAV Karácsony Gergely pénzhordó emberét.

Perjés Gábor korábban magát megbízható, becsületes embernek nevezte. Ő volt az, aki 19 alaklommal, az egyik budapesti OTP-fiókban, félmilliárd forintot fizetett be Karácsony Gergely mozgalmának számlájára, ami miatt nyomozás indult.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester pénzhordó emberét azonban úgy tűnik meggyanúsíthatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – számolt be róla a Magyar Nemzet. A lap pénteken azt írta: az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint „az ügyben a nyomozó hatóság hallgatott már ki gyanúsítottat.”.

Az álcivil szervezet bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt azután robbant ki a botrány, hogy feloldották azt a titkosszolgálati jelentést, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek.

A főpolgármester kezdetben tagadta a félmilliárdos támogatás tényét, később azonban már anonim mikroadományokról beszélt.

Majd azzal is védekezett, hogy nincsenek jogszerűségi problémák a 502 millió forintnyi támogatás ügyében, amit külföldről kapott az általa létrehozott szervezet, többnyire euróban és angol fontban. Az NGO számlavezető bankja azonban ezt nem így látta és feljelentést tett.

Kapcsolódó tartalom

Az adóhatóság nyomozói nem vártak sokat. Először Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának, Tordai Csabának az ügyvédi irodájában tartottak házkutatást. A gyanú szerint ugyanis itt hamisíthatták meg az adománygyűjtés jegyzőkönyveit, majd pedig Perjés Gábor, törökbálinti otthonában jártak a nyomozók.

A dokumentumok ügyvédi ellenjegyzéséről Perjés Gábort többször is kérdeztük, ő azonban mindenre csak azt válaszolta, nem nyilatkozik.

Perjés Gábornak jegyzőkönyvekkel kellett igazolnia azoknak a pénzeknek az eredetét, amelyeket a párbeszédes politikus befizetett a Karácsony-féle mozgalom számlájára. A gyanú szerint azonban ezek a dokumentumok hamisak – emlékeztetett rá Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője hozzátette: a Karácsony Gergely féle „kisládika” teória is megdőlni látszik, ugyanis félmilliárd forintnyi valuta ebbe nem férhetett bele.

Kapcsolódó tartalom

”Valutában befizetett pénzekről van szó és magyar állampolgároknál nehéz elképzelni azt az életszerűséget, hogy egy-egy fórumon ilyen 50-100 – vagy még több – fontokat, vagy dollárokat dobtak volna be ebbe az adományládikába. Egyszerűen ez életszerűtlen. Ráadásul, mint ahogy az OTP feljelentésében szerepel, a bankjegyek sorszáma egymás után következett, tehát jól láthatóan egy valahol felvett pénzről volt szó ebben az esetben is” – mondta Nagy Ervin.

Az adóhatóság az ügyben költségvetési csalás és pénzmosás, az OTP feljelentése alapján pedig hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt folytat nyomozást.

Ajánljuk még