Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell átesniük mostantól a gyermekotthonok vezetőinek

Szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötik a gyermekvédelmi intézményvezetők kinevezését és foglalkoztatását – jelentette be a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence kiemelte, hogy teljes körű vezetési, személyi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat és függőségeket is vizsgálnak, már a jelenlegi intézményvezetők esetében is. A rendelet csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben, és pénteken hatályba is lépett.

Itt az első szigorítás: pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük a gyermekotthonok vezetőinek – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök este a közösségi oldalán. Rétvári Bence még azelőtt részletezte a gyermekek védelmében hozott rendelet kitételeit, hogy az megjelent volna a Magyar Közlönyben. Az államtitkár azt írta: a jogszabály megjelenése után azonnal hatályba lép, hogy a vizsgálatok a lehető leggyorsabban megkezdődhessenek.

Kapcsolódó tartalom

A kormány szerdai ülésén döntött a gyermekvédelmi intézmények igazgatóit és helyetteseiket érintő szigorításról. Ez alapján a foglalkoztatás feltétele pszichológiai alkalmassági vizsgálat lesz.

A mentális állapotfelmérés mostantól a vezetési és személyiségi kompetenciák, az indulat- és stresszkezelés, a terhelhetőség és a felelősségtudat elemzése mellett kiterjed majd a kóros függőségekre és az öngyilkosságra való hajlam vizsgálatára is. A szigorítás egyik legfontosabb kitételeként pedig a gyermekvédelmi intézmények vezetőinél és helyetteseiknél minden esetben vizsgálják a szexuális devianciákat is.

Kapcsolódó tartalom

A rendelet péntek reggel jelent meg a Magyar Közlönyben. A szövegben az is szerepel, hogy a vizsgálatokat nemcsak az új kinevezések, hanem a jelenlegi intézményvezetők esetében is elrendelik, és kétévente ellenőrzik majd.

A további tervezett módosításokról Rétvári Bence a közösségi oldalon azt írta: szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek is annak érdekében, hogy a gyermekeknek soha többé, sehol ne essen bántódásuk, és ne ismétlődhessenek meg az olyan döntések, mint amilyet a 2010 előtti Fővárosi Önkormányzat hozott a bicskei gyermekotthon korábbi vezetőjének ügyében.

A Demszky-féle városvezetés több alkalommal úgy nevezte ki az igazgatót a gyermekvédelmi intézmény élére, hogy tudhattak a férfi szexuális aberrációiról – erről beszélt csütörtökön az építési és közlekedési miniszter is. Lázár János újságírói kérdésre leszögezte: arról szerinte vitát kellene folytatni, hogy a jövőben homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt.

Abban viszont egyet kell érteni, hogy a pedofiloknak nincs kegyelem, és nem lehet őket szabadlábra helyezni sem.

– tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Személyes véleményem, hogy Vásárhelyi Jánosnak börtönben kellen megrohadnia. És minden pedofilnak. Én azon kevesek közé tartozó politikus vagyok, akik a halálbüntetés pártján vannak. Ez egy olyan ügy, amikor a nagyon szigorú büntetés lehetősége éppenséggel felmerülhet. Nem tudok szó nélkül elmenni, hogy huszonöt évet kaphatott volna és tízet kapott. Érdemes volna, ha nemcsak engem kérdezne meg, hanem a bírót is megkérdezné. Az is bánt és dühít, hogy Kónya Endre, akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye, házi őrizetbe került, viszonylag hamar. Ezt én komoly problémának gondolom, és ezeknek a problémáknak a jogorvoslása a jövőre nézve megoldható, a múltra nézve viszont nem” – mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Kiemelte: a kormány azon dolgozik, hogy földerítsen minden hasonló ügyet, és hogy a gyermekekkel szembeni bűncselekményt elkövetőket a törvények a jövőben a lehető legszigorúbban büntessék.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még