Aktuális

„A kultúra a kötődéseink kötege” – átadták a Lajtha Ház Kulturális Központot

Több mint 150 fiatal sportoló kötött szerződést a Magyar Honvédséggel

Több mint 150 fiatal sportoló kötött szerződést a Magyar Honvédséggel pénteken, az újoncok a versenysport mellett önkéntes tartalékos katonaként teljesítenek majd szolgálatot.

Krizsán Szabolcs százados, a Sportszázad vezetője a Pest vármegyei Gödöllőn, az MH Vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred bázisán – ahol 81 fiatal kötött szerződést -, elmondta, a század tagjai abban a vármegyében teljesítenek majd szolgálatot, ahol élnek és sportolnak. A Sportszázad az egész országban jelen van, így a tartalékosok eddigi lakóhelyükön és egyesületükben folytathatják sportpályafutásukat a „kettős életpályán” – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és Nemzeti Sportügynöksége által a Sportszázadhoz való csatlakozásra tavaly meghirdetett pályázatra a 18. életévüket betöltött sportolók jelentkezését várták, olyanokét, akik legalább hazai bajnokságon érmet szereztek.

Összesen 161 sportoló döntött a szerződéskötés mellett, ők már részt vettek az alkalmassági vizsgálaton Szentendrén, alapkiképzésük április elsején indul, akkor kezdik el önkéntes területvédelmi tartalékosként a katonai szolgálatukat – fejtette ki Krizsán Szabolcs.

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese az MTI-vel közölte, a Sportszázadnak köszönhetően a legjobb magyar sportolóknak lehetősége nyílik arra, hogy nemcsak a pályán, hanem a Magyar Honvédség keretei között is szolgálják hazájukat, és a versenysport mellett megalapozzák a sport utáni életüket is.

Bozó Tibor altábornagy az ünnepélyes szerződéskötés előtt „a kettős karrier modellről” beszélt a fiataloknak, hangsúlyozva, bevonják őket a katonaéletbe, amit majd az aktív sportpályafutás után is folytathatnak. Az altábornagy kiemelte, a Sportszázad tagjai megtapasztalják a bajtársiasságot, ugyanakkor példaképpé válhatnak az ifjúság számára.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Korisánszky Dávid (k) és Fekete Ádám (b) kenusok a Magyar Honvédség Sportszázadának felvételijén a MH Altiszti Akadémián Szentendrén 2024. január 17-én. A pályázatra minden olyan, tizennyolcadik életévét betöltött sportoló jelentkezését várták, aki a tárgyévben vagy az elmúlt két évben legalább a sportága hazai bajnokságán érmet szerzett. A felvételt nyert sportolóknak lehetőségük lesz arra, hogy sporttevékenységük mellett önkéntes tartalékos katonaként teljesítsenek szolgálatot. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még