Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Mától új időszámítás kezdődik: összefoglaltuk, mit érdemes tudni a vármegye- és országbérletekről

Péntektől új időszámítás kezdődik a magyar közlekedésben – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter. Lázár János emlékeztetett rá, hogy a helyközi járatokon a 14 év alatti gyerekeknek díjmentessé válik az utazás, 25 éves korig pedig féláron utazhat miden fiatal. Emellett a nagycsaládosok, a nyugdíjszerű ellátásban részesülő 65 év alattiak és a fogyatékkal élők is ingyen utazhatnak a MÁV és a Volán járatain.

Kapcsolódó tartalom

Szinte percenként érkeznek a Volán-járatok a reggeli órákban az egyik budapesti autóbusz-pályaudvarra. Iskolába, illetve munkahelyükre igyekvő utasokat szállítanak, akik az általuk használt vármegye- és országbérletekkel március elsejétől már a BKV buszain is utazhatnak. Ugyanakkor Pest vármegyében pedig használhatók lesznek a fővárosi bérletek.

De ez csak egy a most életbelépő közlekedési változások között.

Március 1-jével a közlekedés ügyében új időszámítás kezdődik

Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, hogy a változások mintegy négymillió ember életét befolyásolják majd kedvezően, hiszen nagyon sokan utazhatnak díjmentesen vagy jelentős kedvezménnyel.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter fontosnak nevezte, hogy az új országos tarifarendszert a munkabérek rendezése előzte meg, egy hároméves megállapodás keretében minimum 28,4 százalékkal emelkedik a MÁV–Volán-csoportban dolgozók fizetése.

Az új tarifarendszerben egyébként a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékkal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok, illetve azok a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is, akik még nem töltötték be 65. életévüket.

De a nagycsaládosoknak is ingyenes lesz a közlekedés, ha együtt utaznak.

Féláron közlekedhetnek majd többek között a 14 és 25 év közötti fiatalok, függetlenül attól, hogy tanulnak, vagy már dolgoznak. De egymillió közalkalmazott, így a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók is igénybe vehetik az 50 százalékos utazási kedvezményt.

Kapcsolódó tartalom

A MÁV-Volán-csoport www.ujtarifa.hu címen indított tájékoztató weboldaláról az is megtudható, hogy az országos és vármegyebérleteknél nincs 50 százalékos változat, csak teljes árút, vagy – jogosultság esetén – 90 százalékos kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A menetjegyeknél megszűnik a 90, a 33 és a 20 százalékos kedvezménykulcs, így a teljes árú, illetve a díjmentes változat mellett kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Számítások szerint az új rendszer havonta akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezhet a családoknak.

Lázár János éppen ezért az új tarifarendszer bevezetését az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentésének nevezte.

Kapcsolódó tartalom

A közlekedési miniszter a jövő közlekedéssel kapcsolatos feladatai között említette, hogy amint lehet le kell cserélni a MÁV 3300-nál is több 40 éves járműveit, köztük több mint 700 mozdonyt is. Elsőbbséget élvez a HÉV megújítása, ami a vasúti pálya felújítása mellett a 60 éves szerelvények lecserélését is jelenti. Lázár János szerint a nagyszabású fejlesztésekbe a magyar ipart, a hazai vállalatokat is szeretnék bevonni.

Ajánljuk még