Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Mandiner: Korányi Dávid nem cáfolta, hogy a guruló dollárok Soros Györgytől érkeztek

| Szerző: hirado.hu
A guruló dollárokat közvetítő szervezet vezetője sem cáfolta, hogy a magyar baloldalnak juttatott összegek Soros Györgytől érkeztek volna – írja a mandiner.hu azután, hogy Korányi Dávid az általa vezetett Action for Democracy nevű szervezet nevében reagált a számvevőszéki és az adóhatósági vizsgálatok megállapításaira. Korányi szerint azért nem hozzák nyilvánosságra a szervezet adományozóit, mert a jogszabályok értelmében ezt nem kell megtenniük.

Soros György neve hallatszik azokon a titokban rögzített felvételeken, melyek egy hónapja jelentek meg az egyik közösségi oldalon. A videókon a hazai baloldalnak adományokat gyűjtő Action for Democracy vezetői egymás után vallották be, hogy a szervezet pénzei főként a magyar származású milliárdostól származtak.

Lelepleződött, hogy külföldről, civileken keresztül támogatják a magyar ellenzéket – erről írt korábban a videók kapcsán a Magyar Nemzet.

Egy, a szerkesztőség birtokába került hatósági határozat alapján a lap arról számolt be, hogy az országgyűlési választások előtt több milliárd forintnyi, magyar ellenzékhez került amerikai dollár miatt indult nyomozásban az Állami Számvevőszék és a NAV a Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy nevű szervezetnél is vizsgálódik.

Kapcsolódó tartalom

Hatalmi érdekeket szolgálnak ki az állami szervek – a cikk megjelenése után Korányi Dávid az Action for Democracy honlapján így magyarázkodott. Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója az Állami Számvevőszéket és az adóhatóságot elfogultsággal vádolta, ezzel együtt a szervezet adományozóit védelmébe vette. Azt írta: kilétüket, a jogszabályokkal összhangban nem kell elárulniuk.

Csakhogy Korányi Dávid a szövegben egyszer sem cáfolta, hogy jórészt Soros Györgytől származott az mintegy hárommilliárd forint, amelyből a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül a hazai ellenzék választási kampányát finanszírozták – hívja fel a figyelmet a Mandiner. A portál szerint az amerikai milliárdos befolyásolási szándékáról az is árulkodik, hogy a nyilvánosságra került felvételeken az Action for Democracy több, Soros Györgyhöz közel álló tisztségviselője is arról beszél, hogyan vettek részt személyesen is a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókban.

Az egyik videón például Wesley Clark, a korábbi NATO-főparancsnok beszél arról, hogy miközben Ukrajnában szorosan együttműködött Soros György szervezeteivel, éveken keresztül beavatkoztak az olasz és a görög választásokba is. És Magyarországon is? – teszi fel a kérdést a beismerő videón az Action for Democracy kuratóriumi tagjának beszélgetőpartnere, mire Wesley Clark egyszerűen azt válaszolja: persze, Magyarországon is.

Kapcsolódó tartalom

Még júniusban is érkezett az Action for Democracytól több mint 400 millió forint” – a hazai botrányt Márki-Zay Péter kijelentése robbantotta ki. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje ugyanis egy interjúban elismerte: dollármilliókat kaptak Amerikából a 2022-es választások előtt és után. Későbbi titkosszolgálati vizsgálat derítette ki, hogy összesen több mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldalhoz.

Az Állami Számvevőszék és a NAV ezután a kijelentés után, illetve a titkosszolgálatok nyilvánosságra hozott jelentése után kezdett nyomozni.

Kapcsolódó tartalom

Az Állami Számvevőszék február huszadikán nyilvánosságra hozott részjelentéséből derült ki: a baloldali pártok a 2022-es parlamenti választás idején, a guruló dollárokat, vagyis a tiltott külföldi támogatásokat saját kampányaikra használták. Ezért a DK-t, a Jobbikot, a Momentumot, az MSZP-t, az LMP-t és a Párbeszédet együttesen 261 millió forint büntetés megfizetésére kötelezték, ugyanakkor további 1,4 milliárd forinttal kapcsolatban a NAV még vizsgálódik.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még