Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

LMP: Ne vágják ki a bükkerdőket!

Az LMP azt követeli, hogy fejezzék be a Bükkben az évszázados fák kivágását. Az ellenzéki párt ismét határozati javaslatot nyújt be a parlamenthez, amely a bükkerdők és az őshonos fafajú erdők védelmét rögzítené.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: politikusaik Lillafüred mellett személyesen tapasztalták az erdőirtást fokozottan védett természeti területen. A barbár pusztítást azt is jelzi, hogy még a nemzeti park jelzőtábláját is kivágták és a kivágott fatörzsek mellé tették – mondta és bemutatta az erről készült fotót.

Meg kell állítani a fakivágást és természetpusztítást – jelentette ki az ellenzéki politikus. Azt mondta: a kormány részéről tudatos szándék mutatkozik a bükkerdők kivágására. Mintha attól tartanának, hogy a fákat a klímaváltozás egyébként is kipusztítja, ezért amíg gazdasági értéket képviselnek, meg kell tőlük szabadulni – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Az LMP ezzel szemben azt vallja, hogy meg kell védeni a bükkösöket, mert hatalmas környezeti értéket képviselnek, ahogy a más, őshonos fajtájú erdők is. Az ellenzéki párt megtiltaná a gazdasági fakitermelést a védett vagy fokozottan védett bükkerdőkben, ezeket a területeket erdőrezervátumként kezelné – rögzítette.

Kanász-Nagy Máté utalt arra az uniós normára, amely szerint a védett erdők 15 százalékát ki kellene vonni a gazdasági fakitermelés alól. Közlése szerint ma Magyarországon kétmillió hektár erdő van, ennek hivatalosan a fele védett. Az uniós norma alapján a védelem 150 ezer hektár érintene, ezzel szemben alig 13 ezer hektár erdőrezervátum van, és ezek is nagyon széttagoltan, 63 helyszínen találhatók – mondta.

A kiemelt kép illusztráció. Erdő a Bükki Nemzeti Park területén, Hollóstető közelében (Fotó: MTI/Vajda János)

Ajánljuk még