Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Házkutatást tartott a NAV Márki-Zay Péter mozgalmánál

Házkutatást tartott a NAV Márki-Zay Péter mozgalmánál – ezt a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje maga hozta nyilvánosságra. Azt mondta: a nyomozók előbb a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) könyvelőihez szálltak ki, majd a szervezet budapesti irodájában jelentek meg. Márki-Zay Péter másfél évvel ezelőtt egy tévéműsorban beszélt arról először, hogy a baloldal több száz millió forintnyi dollárt kapott külföldről a kampányban és még utána is.

Márki-Zay Péter kedden a közösségi oldalán jelentette be, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a Mindenki Magyarországa Mozgalom könyvelőinél és budapesti, Alkotmány utcai székházában is házkutatást tartottak.

Az Állami Számvevőszék február 20-án nyilvánosságra hozott részjelentéséből derült ki: a baloldali pártok a 2022-es parlamenti választás idején a guruló dollárokat, vagyis a tiltott külföldi támogatásokat, saját kampányaikra használták. Ezért a DK-t, a Jobbikot, a Momentumot, az MSZP-t, az LMP-t és a Párbeszédet együttesen 261 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte. Ugyanakkor további 1,4 milliárd forint kapcsán a NAV még vizsgálódik.

A Magyar Nemzet korábban arról írt: a külföldi támogatások valóságos aranybányát jelentettek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-cégcsoport számára. A pénz nagy része ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól a DatAdathoz vándorolt.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter azzal védekezett: szerinte ő minden egyes elköltött forinttal elszámolt, tiltott kampányfinanszírozásról szó sincs – a pénzeket ugyanis adományokból, felajánlásokból kapták –, az ellenőrzés pedig csak azért történhetett, mert a Mindenki Magyarországa Mozgalomban – mint fogalmazott – kémek vannak.

„Soha a magyar történelemben rajtam kívül senki nem számolt el olyan nyilvánosan, átláthatóan és részletesen minden egyes kampányköltésével, amelyeket közösségi adományokból finanszíroztam” – mondta baloldali politikus.

„Még júniusban is érkezett az Action for Democracytól több mint 400 millió forint” – az Állami Számvevőszék és a NAV ezután a kijelentés után, illetve a titkosszolgálatok nyilvánosságra hozott jelentése után kezdett nyomozni.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje egy interjúban vallotta be, hogy dollármilliókat kaptak az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül az Egyesült Államokból a 2022-es választások előtt és után is. Később a titkosszolgálati vizsgálat derítette ki, hogy több mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldalhoz.

Kapcsolódó tartalom

A NAV már korábban, a Vécsey úti irodában is házkutatást tartott a tiltott pártfinanszírozás ügyében, ahol ügyész jelenlétében bizonyítékokat is lefoglaltak. Sajtóhírek szerint ugyanis Tordai Csaba ügyvédi irodájában papírozhatták le azt az összesen félmilliárd forintot, amit még Karácsony Gergely mozgalmának számlájára fizettek be angol fontban és euróban.

Később a párbeszédes Perjés Gábornál, törökbálinti otthonában tartottak házkutatást, ugyanis a hatóságok kiderítették: ő volt az, aki a főpolgármester mozgalmának számlájára befizette a félmilliárd forintnak megfelelő eurót és fontot.

Bár a baloldali pártok azzal védekeznek, hogy semmit nem tudnak az amerikai pénzekről, az Állami Számvevőszék lényegében kimondta: az összeg tiltott támogatásként érkezett a pártokhoz.

Ráadásul nemrég az is kiderült, hogy a pénz eredeti feladója az Action for Democracyn keresztül valójában Soros György volt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt pártelnöke beszédet mond a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kossuth Körök országos kampánynyitó rendezvényén a X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 2024. február 17-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ajánljuk még