Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája

Orbán Viktor: A svéd–magyar hadiipari együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás erősíti Magyarország biztonságát

A svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában kiemelte: a svéd-magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

Kapcsolódó tartalom

Kitért arra is, hogy

a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.

Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, „hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák”, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik – fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még