Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Orbán Viktor: Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van

| Szerző: hirado.hu
Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

Orbán Viktor azt mondta, a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, kedvezmény, nincs kegyelem.

Elmondta,

az emberi ítélőképesség itt nem elegendő, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Közölte, megoldandó feladat, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabad lábra helyezhető semmilyen indokkal. Arra kérte a képviselőket, zárják be ezt a kaput, a bíróságoktól pedig azt kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy

vizsgálatot rendelt el minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjénél. Átvilágítanak mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézménynél mindenre ki kell terjedniük

– közölte.

A kormányfő tisztelettel megköszönte Novák Katalin leköszönt köztársasági elnök munkáját. Felidézte, lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt – tette hozzá.

„Úgy kell megoldani az államfőváltást, hogy átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében”

Magyarország erős és stabil ország, egy köztársaságielnök-váltást úgy kell megoldania, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen az ország életében – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta: ennek a kötelességüknek úgy tudnak eleget tenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor megköszönte a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy ennek szellemében jártak el, és ismét megmutatták, hogy méltók a választók bizalmára. Köszöntetet mondott Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének is, hogy elvállalta a felkérést, a képviselőket pedig a támogatására kérte.

„Óriási tapasztalat, tiszteletreméltó tudás és vitathatatlan tekintély” – jellemezte a kormányfő Sulyok Tamást, hangsúlyozva, hogy az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. „Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége” – tette hozzá Orbán Viktor.

„Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”

Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárására – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Mi, magyarok, kezdettől fogva tudjuk és mondjuk:

ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása, a háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki

– fogalmazott a kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

Hangsúlyozta, hogy Magyarország a háború kitörésének évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

Nem akarunk egy végtelenül elhúzódó, számunkra is veszélyes háború szomszédságában élni – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a béke az európaiak, az ukránok és az oroszok érdeke is. Orbán Viktor kijelentette: csak egy újabb békefolyamat tudja visszahozni a biztonságot Európába és a szomszédságunkba.

„A svéd–magyar hadiipari együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás erősíti Magyarország biztonságát”

A svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő kiemelte:

a svéd–magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.

Kapcsolódó tartalom

Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, „hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák”, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik – fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország, és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még