Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

| Szerző: hirado.hu
Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO).

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Kijelzőn Svédország a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslat szavazásának eredménye az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán).

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz–ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok kormányánál.

Kapcsolódó tartalom

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását. Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte:

Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert a svéd NATO-csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat elfogadását kérte a képviselőktől Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben.

A kormányfő kiemelte:

a svéd–magyar hadiipari együttműködés és Svédország NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát.

Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, Orbán Viktor és Ulf Kristersson találkozója után jelentette be a magyar miniszterelnök, hogy

hazánk újabb négy Gripen vadászgépet szerez be Svédországtól a meglévő 14 vadászgép mellé.

Ajánljuk még