Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

A közvetlen államfőválasztásért szervezett tüntetést a baloldal

| Szerző: hirado.hu
A közvetlen államfőválasztásért szerveztek tüntetést a baloldali pártok Budapesten, de a felszólalók elsősorban nem erről beszéltek. A demonstráción a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vett részt. Az LMP előre jelezte, hogy távol marad. Fekete-Győr Andrást két hete, Varju Lászlót pedig csütörtökön ítélte el a bíróság. Most mindketten saját magukat mentegették.

Kapcsolódó tartalom

Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről – ezzel a mondattal reklámozta a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a baloldal vasárnap délutánra szervezett közös Kossuth téri tüntetését.

A demonstrációt a négy ellenzéki párt napokkal korábban meghirdette,

saját közösségi oldalaikon pedig minden párt részvételre buzdította szimpatizánsait.

Kapcsolódó tartalom

Bár a baloldal a demonstrációt eredetileg a közvetlen államfőválasztás melletti kiállás miatt hirdette meg, az első hivatalos szónok Gyurcsány Ferenc felesége nem erről beszélt.

Dobrev Klára kormányváltást követelt, miközben a gyermekvédelmi törvény szigorításával szemben érvelt.

„Nem gondolom, hogy a magyar politikában van még egy politikus, aki olyan erővel próbálja a szakpolitikát visszahozni, rávenni az állampolgárokat, az újságírókat, hogy végre beszéljünk arról, ami a legfontosabb, a szakpolitikáktól. Ugye elhiszik rólam? Ezért én mondom azt, hogy ebben az esetben hiába módosítjuk a gyermekvédelmi törvényt” – hangoztatta Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

A meghirdetett témánál az MSZP társelnökének is fontosabb mondandója akadt.

Kunhalmi Ágnes a baloldali összefogás mellett kampányolt.

„Aki azt mondja, hogy majd én egyedül legyőzöm ezt a hatalmas állampárti gépezetet, az egész egyszerűen nem mond igazat” – mondta Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke.

A közvetlen államfőválasztásról nem is beszélnek

– Kunhalmi Ágnes beszéde alatt még a kormánykritikus Telex is ezt írta tudósításában. Sőt, a balliberális 444 is azt emelte ki, hogy a tüntetésből több mint egy óra telt el, amikor először elhangzott annak apropója, vagyis a közvetlen elnökválasztás.

Miközben a momentumos Bedő Dávid fél mondat erejéig megemlítette a közvetlen elnökválasztást, párttársa, Fekete-Győr András már ismét eltért a tüntetés témájától. A politikus saját büntetőügyéről beszélt, mondván: hiába ítélték néhány napja másodfokon egy év – két évre felfüggesztett börtönbüntetésre hivatalos személy elleni erőszak bűntettéért, nem mond le.

Kapcsolódó tartalom

Saját magát védte a néhány napja elítélt DK-s Varju László is, aki közvetlenül Fekete-Győr András után lépett a színpadra.

A két politikus szereplését a baloldali pártok a tüntetés előtt külön is beharangozták.

Közös közleményben azt írták: a választóikat képviselő ellenzéki politikusokat koncepciós perekben ítélik el. Szerintük ezért kellett tüntetniük a parlament előtt.

Töredékére töpörödött a résztvevők száma a buzdítás ellenére – így foglalta össze a tüntetést a baloldali 168 óra. A portál szerint

az ellenzéki pártok csupán néhány száz embert tudtak a Kossuth térre hívni.

A Telex szerint folyamatosan szállingóztak el az emberek a beszédek közben. Hasonlóan látta a kormánykritikus HVG is. Azt írták: a rendezvény végét már csupán pár százan várták meg a parlament előtt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még