Aktuális

Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz

„A magyarokra mindig lehet számítani szükség idején” – eddig több mint félmillió ukrán menekültnek segített az Ökumenikus Segélyszervezet

Magyarország folyamatosan segíti az Ukrajnából menekülőket – erre hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Úgy fogalmazott: Magyarország az első perctől megnyitotta a kapukat a háború elől menekülők előtt, és az egész ország egy emberként mozdult meg, hogy segítsen. A kormány ma is több mint ötezer ukrán gyermek oktatásáról gondoskodik.

Napra pontosan két éve tört ki az orosz-ukrán háború. Fiatalok, idősek, családok menekültek százával és ezrével a harcok elől Magyarországra.

Karitatív szervezetek és önkéntesek segítették folyamatosan az Ukrajnából érkezőket. Beregsurányban fogadták őket, ahol mindössze egy hónap alatt a segítséget kérők száma megközelítette a százezret.

A forgalom közelít a 60-80 ezerhez, ami csak a beregsurányi segítségponton átjött, ezen a határon megfordult. A segítők azok változatosak, tehát a helyi önkénteseken kívül az önkormányzat dolgozói a kormányhivatal a járás hivatal dolgozói kívül az ország számos részéről voltak

– mondta Herka István polgármester.

Kapcsolódó tartalom

Budapesten is nagy volt az összefogás. A BOK Csarnokban alakították ki a humanitárius tranzitpontot. Itt azokat fogadták, akik vonattal érkeztek a fővárosba.

Az orosz-ukrán háború két évvel ezelőtti kitörése óta folyamatosan segíti a menekülteket az Ökumenikus Segélyszervezet. Azóta összesen 513 ezer embernek segítettek 13,5 milliárd forint értékben és mintegy 2300 tonna segélyszállítmányt juttattak el Ukrajnába. Több mint 100 ezer Magyarországon otthonra találó menekültnek is segítettek.

A  Magyar Máltai Szeretetszolgálat is két éve aktívan részt vesz a segítségnyújtásban, a tartósan Magyarországon maradó menekültek beilleszkedését is támogatják.

A férjemmel 22 éve vagyunk együtt, sosem voltunk távol egymástól. A tőle kapott gyűrű az egyetlen, ami most összeköt minket. Nem is veszem le soha. Ő tanárként dolgozik otthon, de már a határig sem jöhet el. Mi utazunk hozzá, amikor csak tudunk” – mondta Anna Pitulko, aki Magyarországra menekült lányával.

Szentkirályi Alexandra a háború kirobbanásának két éves évfordulóján arról beszélt, hogy Magyarország az első perctől megnyitotta a kapukat a háború elől menekülők előtt. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: A fegyverropogás vad zaja helyett végre a béke szelíd, de határozott csendjére van szükség, majd hozzátette, a magyarokra mindig lehet számítani szükség idején.

„Ma is több mint ötezer a háború elől idemenekült ukrán gyermek oktatásáról gondoskodunk a magyar iskolákban. Közülük többen elmondták nekem, hogy nálunk biztonságban érzik magukat. A Magyar Kormány a kezdettől a békéért és a tűzszünetért emeli fel a szavát és azért, hogy ne elhúzzuk, hanem zárjuk le a háborút. Mi hangos békepártiak vagyunk, mert ez a háború csak szenvedést és halált hoz”

– mondta a kormányszóvívő.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ukrajnai és kárpátaljai Magyarok részére menekült elosztó központot hoztak létre a BOK Sportcsarnokban, hogy segítsék eligazításuk, pihenőjüket, míg megfelelő helyre nem tudnak továbbjutni az országukat elhagyni kénytelen embereknek és gyerekeknek. 2022.03.22. (Fotó: Besenyei Gergely – hirado.hu)

Ajánljuk még