Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A legmodernebb orvosi robotokat is bemutatják a Jahn Ferenc kórház és az Országos Onkológiai Intézet háromnapos konferenciáján

A robotasszisztált és a hagyományos urológiai műtétek összehasonlításáról is szó lesz a Jahn Ferenc kórház és az Országos Onkológiai Intézet ma kezdődő háromnapos konferenciáján. Az előadásokon túl bemutatják a legmodernebb orvosi robotokat is. Az Onkológia Intézetben februárban már több mint 1000 robotasszisztált műtétet végeztek, ami jelentős számnak számít ezen a területen.

A legmodernebb robotokkal végezhetik a beavatkozások egy részét a Jahn Ferenc kórházban. Egyre több orvos jelentkezik képzésekre, hogy így végezhessenek műtéteket. Ahhoz, hogy az orvos robotsebészeti gépekkel műthessen, többszáz óra gyakorlásra van szükség és többlépcsős képzésen is részt kell venni.

A robotsebészeti műtéti eljárások ügyében szorosan együttműködik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és az Országos Onkológiai Intézet. Tenke Péter, a kórház urológiai osztályát vezető főorvos azt mondta:

a robotsebészet bevezetésével sikerült utolérni a nálunk e területen előrébb járó országokat.

Kapcsolódó tartalom

„Forradalmat indítottunk el és ma már elmondhatjuk, hogy a robotok reggeltől estig dolgoznak és a két intézetben másfél év alatt majdnem elértük a kétezres műtétszámot. Óriási előrelépés, hogy lassan a nyolcadik robot is munkába áll Magyarországon” – hangsúlyozta Tenke Péter.

A jövő egészségügyének kulcsa az ilyen fejlesztésekben is rejlik” – mondta a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Lengyel László szerint az itt dolgozó orvosok a világ élvonalába tartozó robotsebészeti gépekkel operálnak.

„A résztvevők ezeken a képzéseken valóban a világ élvonalába tartozó technológiákon tanulhatják a legmodernebb és ennek megfelelően a szükséges legkisebb beavatkozást jelentő műtéti eljárásokat” – fogalmazott Lengyel László.

A helyettes államtitkár ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hatékony egészségügyi rendszernek

továbbra is nagyon fontos eleme az abban dolgozók személyes elkötelezettsége.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orvostechnikai robotot készítenek elő a Minimál invazív eljárások az urológiában című nemzetközi konferencián tartott bemutató műtéthez a Jahn Ferenc kórházban 2024. február 23-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ajánljuk még