Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Magyar–svéd csúcs: Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre érkezett Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke.

Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson Magyarországra látogatott. Az eredményekről hamarosan beszámolunk! – írta a közösségi oldalán Orbán Viktor.

A miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

A kormányfő a svéd NATO-csatlakozásról és a svéd miniszterelnök látogatásáról szóló felvetésre kifejtette: voltak függőben lévő katonai fegyverzeti kérdések, és érti a frakció ellenállását, de adjanak időt számára a bizalom kiépítésére.

Kapcsolódó tartalom

Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel, és ennek a folyamatnak a lezárása történik meg pénteken Budapesten. Az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat, és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt – jelezte Orbán Viktor.

A miniszterelnök rámutatott: azt el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Svédország más értékek szerint rendezi az életét, mint Magyarország. Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, a keresztény értékek alapvetőek a társadalmunkban.

„Mi egy családközpontú ország vagyunk és azokat a modern konfigurációkat, amelyek Európában elterjedtek, a magyarnak nem veszi be a gyomra” – fogalmazott a kormányfő, aki kiemelte azt is: Magyarország békepárti, míg Svédország háborúpárti az orosz–ukrán konfliktusban.

Nyilvánvalóan világos értékrendbeli különbségek vannak a két ország között, de ez kezelhető. Mi nem akarjuk megmondani a svédeknek, hogyan éljenek, és ha ők sem akarják megmondani nekünk, akkor kinyílik a lehetőség az együttműködés előtt – hangsúlyozta.

Úgy folytatta: most nem házasságot kötnek, hanem egy katonai szövetséget, ami arról szól, hogy ha az egyik felet megtámadják, akkor a másik a segítségére siet, ezt pedig különböző értékalapon is meg lehet tenni. Svédország és Magyarország képes érdekalapon együttműködést kötni, ezt pecsételjük meg pénteken, és hétfőn „kanyaríthatja alá” az utolsó aláírást az Országgyűlés – mondta a kormányfő.

Ajánljuk még