Aktuális

„A kultúra a kötődéseink kötege” – átadták a Lajtha Ház Kulturális Központot

BM-helyettes államtitkár: Hatékony egészségügyi rendszer a személyes elkötelezettség nélkül nem lehetséges

Hatékony egészségügyi rendszer az abban dolgozók személyes elkötelezettsége nélkül nem lehet, és ha az ágazatban dolgozók „megélik ezt az értéket”, akkor a gyógyítás nemcsak szolgáltatás, hanem valódi hivatás lesz – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi finanszírozásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián pénteken Budapesten.

Lengyel László azt mondta, fordíthat a kormány bőségesen forrásokat az intézménynek fejlesztésére, alkalmazhatják a legmodernebb eljárásokat, eszközöket, gyógyszereket, bevezethetik a robottechnológiát, a mesterséges intelligenciát, a telemedicinát és a tudomány minden friss eredményét, hatékony egészségügyi rendszer csak akkor lesz, ha megőrizzük a múltból az emberséges, személyes gyógyítást és a nehézségeken felülemelkedő elkötelezettséget.

„Ha olyan emberek dolgoznak az egészségügyben, akik megélik ezt az értéket, a gyógyítás nemcsak egy szolgáltatás, hanem valódi hivatás lesz”

– fogalmazott a helyettes államtitkár a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által 14. alkalommal megrendezett, Minimál invazív eljárások az urológiában című nemzetközi továbbképzés és konferencián.

Lengyel László szerint a jövő egészségügyének kulcsa az orvos, és a szakmai támogatást, a folyamatos infrastrukturális és informatikai fejlesztést az ilyen képzések jelentik, ahol a résztvevők a világ élvonalába tartozó technológiákon tanulhatják és láthatják a gyakorlatban a legmodernebb műtéti eljárásokat.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese – utalva a Jahn Ferenc kórházban futó robotsebészeti programra – azt mondta:

a kórház urológiai osztályán folyó gyógyítás és betegellátás nemcsak országosan, de európai szinten is kiemelkedő.

A szakember szerint ennek kialakításához elsősorban szakmai igényesség kellett, amely „mindig a legmagasabb szintre tör”.

A főigazgató-helyettes kiemelte Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának osztályvezető főorvosa munkáját, valamint a társintézmény, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) vezetésének szerepét a robotsebészet területén. E két intézmény együttműködése az eredményesebb betegellátást szolgálja – tette hozzá.

A robotsebészet bevezetésével sikerült utolérni a tőlünk e területen előrébb járó országokat, és 8 milliárd forintot fordítottak a robotasszisztált rehabilitációs fejlesztésekre is – mondta.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója példaértékűnek nevezte a két intézmény együttműködését a magyarországi robotsebészeti beavatkozások területén, egyben örömét fejezte ki, hogy ma már a Semmelweis Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, Győrben és a közeljövőben Debrecenben is operálhatnak robottal.

Beszámolt arról is, hogy a Jahn Ferenc kórház és az OOI konzorciumban végrehajtott robotasszisztált műtéteinek száma a program indulása óta eltelt két évben elérte az 1900-zat, és folyamatosak az úgynevezett konzolsebészeti képzések is.

Tenke Péter osztályvezető főorvos azt mondta: példamutató, hogy egy városi kórházban elindulhatott a robotsebészet, és fontosnak nevezte az ilyen, és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta, immár tizennegyedik éve hívják össze az urológiai szakma magyar és nemzetközi szaktekintélyeit, a háromnapos rendezvényen az urológia legkorszerűbb műtéti technikáit, technológiáit mutatják be.

Kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még