Gyász

Elhunyt Gát György

Garázda bűnöző Varju László, erről bírósági ítélet van

Garázda bűnöző Varju László, erről bírósági ítélet van, ugyanis garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt másodfokon bűnösnek mondta ki a DK országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla. A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság, amikor a baloldali politikus sérülést okozott az egyik biztonsági őrnek. A harmadik vádpont szerint Varju a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy másik jelöltet, hogy lépjen vissza – a másodfokú bíróság ebben is bűnösnek találta Gyurcsány Ferenc párttársát.

Másodfokon is elmarasztalta a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla az öt évvel ezelőtti, MTVA-székházban történt dulakodás, illetve választási csalás miatt.

Kapcsolódó tartalom

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a testi sértés vádpontja alól felmentette Varju Lászlót, a Fővárosi Ítélőtábla azonban az elsőfokú ítéletet megváltoztatta, és a választási csalás, valamint a garázdaság vádpontja mellett testi sértés pontjában is bűnösnek mondta ki.

A DK-s képviselő egyike volt azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik 2018 decemberében betörtek a közmédia székházába.

Varju László nekirontott a televíziós stúdiót védő biztonsági őröknek,

miközben ott élő adás zajlott, majd a hírszerkesztőségbe akart bejutni, ekkor az egyik biztonsági őrt gáncsolta el, aki emiatt elesett és megsérült.

Kapcsolódó tartalom

A Fővárosi Ítélőtábla megállapította: Varju László szándékos magatartása miatt szerzett nyolc napon túl gyógyuló sérülést a közmédiában dolgozó biztonsági őr.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítélet azon álláspontját is, miszerint

Varju László magatartása közösségellenes és a társadalmi együttélés normáival nyíltan szembehelyezkedő volt.

„Helyesnek tartottuk az elsőfokú ítéletet hozó bíróság álláspontját. Ez kihívóan közösségellenes, a társadalmi együttélés normáival nyíltan szembehelyezkedő magatartás volt, ami alkalmas volt megbotránkozás keltésére” – részletezte Szalai Géza, a Fővárosi Ítélőtábla bírája.

Kapcsolódó tartalom

A bíró hosszas indoklásában kitért arra is, hogy az ellenzéki képviselőknek

nem volt joguk behatolni az MTVA stúdiójába.

„A képviselőknek nincs joguk beolvastatni nyilatkozatukat spontán a köztévében akkor, amikor ők akarják. Ez a magatartás, hogy a stúdióba behatoljanak, ez egyértelműen kívül esik azon, hogy felvilágosítást kérjenek, és hogy az épületben tartózkodhassanak” – sorolta Szalai Géza bíró.

A garázdaságot és a testi sértést az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt állapította meg másodfokon is a bíróság.

A harmadik vádpont szerint pedig Varju László a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy független képviselőjelöltet Újpesten, hogy lépjen vissza, a másodfokú bíróság ebben is bűnösnek találta Gyurcsány Ferenc párttársát. A másodfokú bíróság döntése részben jogerős, Varju László azonban jelezte: fellebbez az ítélet ellen.

Kiemelt kép: Varju László, a DK képviselője felszólal Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még