Időjárás

Szombaton érdemes kirándulni, mert utána jön a feketeleves

A kormánypártok szerint az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt az államfői tisztségre

Sulyok Tamást jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője Balatonalmádiban, a kormánypártok kétnapos frakcióülésén. Kocsis Máté azt mondta: azt gondolják, hogy az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre. Novák Katalin lemondásának elfogadásáról jövő hétfőn döntenek a képviselők.

Az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást javasolja köztársasági elnöknek a Fidesz–KDNP – közölte Kocsis Máté Balatonalmádiban. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta:

a kormánypártok hétfőn elfogadják Novák Katalin államfő lemondását,

és azt tartják helyesnek, ha minél hamarabb megválasztja az Országgyűlés az új köztársasági elnököt.

Kapcsolódó tartalom

„A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, Simicskó István közölte:

a KDNP is egyhangúlag támogatta Sulyok Tamás jelölését köztársasági elnöknek.

„A KDNP is támogatja egyhangúlag Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét, úgy látjuk, hogy ebben a helyzetben kiválóan alkalmas ennek a feladatnak az ellátására” – hangsúlyozta Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Kapcsolódó tartalom

Sulyok Tamás a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től ügyvéd volt. Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2015. április 1-től kezdődően a testület elnökhelyettese.

2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

„Nem példa nélküli, hogy az egyéb alkotmányos intézmények élőről jelölnek vagy választanak köztársasági elnököt, legutóbb Sólyom László esetében történt így” – erről Mráz Ágoston Sámuel beszélt az M1-en. A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte:

Sulyok Tamás változást hoz majd és vélhetően gyorsan helyreállítja az alkotmányos rendszer működését.

„Egy megfontolt és éppen ezért alapos emberről van szó. Arra számítok, hogy inkább Áder Jánoshoz fog hasonlítani a köztársasági elnök szerepfelfogásában, mint Novák Katalinhoz. Tehát kevesebb politikai és nyilvános esemény fog fűződni a nevéhez, de a jogállamba vetett bizalmat és a jogállam működésének rendjét nagyon gyorsan helyre tudja állítani” – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Kapcsolódó tartalom

Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy az új államfőt néhány napon belül, jó eséllyel már a jövő héten megválaszthatja az Országgyűlés.

Kiemelt kép: Sulyok Tamás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még