Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Nemcsak a Tisza áradása okoz gondot – olyan történt, amire ötven éve nem volt példa

Több száz kilométeren van árvízvédelmi készültség. Három vármegyében utakat is le kellett zárni a folyók magas vízszintje miatt. A Tiszán a hét végére várják az árhullám levonulását. Az áradás gondot okoz a Tisza-tavon is, ugyanis a folyamatosan érkező árhullámok miatt nem tudják beállítani a téli vízszintet, amire ötven éve nem volt példa.

Víz alatt állnak a fák Tiszafürednél. A folyó itt már kilépett a medréből és elárasztotta az alacsonyabb ártéri területeket. A térségben

nemcsak az ár okoz gondot, hanem a Tisza-tó vízállása is,

ami 2,5 méterrel magasabb az ilyenkor megszokottnál.

A folyamatosan érkező árhullámok miatt az elmúlt 70 napban többször is megpróbálták a Tisza-tó téli vízszintjét beállítani, de az áradások miatt a munkát többször félbe kellett szakítani. Ilyenre az elmúlt 50 évben nem volt példa.

Kapcsolódó tartalom

„Jelenleg ez a hetedik árhullám, ami levonul a Tiszán, és november óta folyamatosan egymást követik ezek a kisebb-nagyobb árhullámok ez okozza azt, hogy a Tisza és a Tisza-tó vízszintje is az ilyenkor jellemző vízszint fölött van, jóval” – sorolta Juhász Máté, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. biológusa.

Egymás mellett sorakoznak a homokzsákok Szolnok mentetleni városrészében. A Tisza-parti városban még mindig emelkedik a folyó, ami az előrejelzések szerint a hét közepén tetőzhet. Addigra

a város üdülőövezete víz alá kerülhet.

„Mentetlen az elmúlt napokban, illetve a mai naptól kezd feltöltődni, de kizárólag a mélyebb területek kerülnek víz alá, ahová Szolnok téréségbe szerda, csütörtök környékére várjuk a tetőzést” – hangsúlyozta Harsányi Gábor, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) műszakiigazgató-helyettese.

Kapcsolódó tartalom

Az eddigi legmagasabb vízállásokat jelzi az egyik szegedi háznak a fala. Az 1900-as években a 800-900 centimétert is meghaladta a Tisza vízszintje, de

a legmagasabb 2006 áprilisában volt a vízállás, amikor 1009 centimétert mértek.

Hétfőn 563 centiméter volt a folyó vízszintje a városban. Az árhullám megközelítette a szegedi alsó rakpartot, amit le is kellett zárni.

Kapcsolódó tartalom

„A folyó szegedi szelvényében található alsó rakparti út lezárásához szükséges vízszint 560 centiméter. Ez az a vízszint, ami az útpálya burkolatának legmélyebben fekvő részét jelenti. Ennél a szintnél, ennek a bekövetkezéséről a vízügyi igazgatóság jelzéssel élt a közutat üzemeltető önkormányzat számára, és az önkormányzat döntést hozott, hogy vasárnap estétől a közforgalom elől ezt az útszakaszt lezárja” – mondta Kozák Péter, a Kövizig vezetője.

Borsodban is várják még az árhullámok levonulását.

Tiszakeszinél a hét első napján 623 centimétert mutatott a vízmérce. A magas vízállás miatt átmenetileg szünetel kompközlekedés.

Kapcsolódó tartalom

„Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye valamennyi folyószakaszán jelentős árhullám vonult végig az elmúlt napokban. A Tiszán, a Bodrogon és a Sajón már megkezdődött az apadás. Egyedül itt, a Tisza alsó szakaszán, Tiszakeszinél nem kezdődött még el a tetőzés” – számolt be a Híradót tudósító M. Bíró Liza.

Az észak-magyarországi folyószakaszokon jelenleg több mint 330 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még