Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Orbán Viktor: Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, a lemondás helyes volt és megerősít bennünket

A gyermekek bántalmazása esetén kegyelemnek helye nincs, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt és megerősít bennünket – jelentette ki a miniszterelnök évértékelő beszédében. Orbán Viktor azt mondta: a kormányra vár a feladat, hogy a kizökkent időt helyre tolja, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja. Kiemelte: a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat pedig át kell fésülni és ki kell egészíteni. Orbán Viktor sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását, ezért azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy Novák Katalin távozásának napján indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást.

Novák Katalin a magyarok jó énjét testesítette meg, családanya, aki a maga természetes módján mutatta meg a férfiaknak, hogy a nők gondolatvilága pótolhatatlan a politikában is – fogalmazott Orbán Viktor idei évértékelő beszédében. A miniszterelnök hozzátette: a köztársasági elnök távozása helyes, de nagy veszteség Magyarország számára.

A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet éppen az ő döntése bontotta meg, így ő maga helyreállítani már nem tudhatta. Ezért be kell látnunk, az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett.

A kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás magasba csapó hullámait megállítani, a család és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újra egyesíteni, csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet.

Kapcsolódó tartalom

Az igazságügyi miniszter távozása az államélet törvényeinek elkerülhetetlen és igazságtalan következménye – jelentette ki Varga Judit távozásával kapcsolatosan a kormányfő.

Így a kormányra vár a feladat, hogy a kizökkent időt helyre tolja, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja. A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt és megerősít bennünket.

Orbán Viktor a köztársasági elnök és az volt igazságügyi miniszter munkáját – ahogy fogalmazott –, zaklatott szívvel, de megköszönte. Egyúttal a baloldalt is értékelte a kialakult helyzetben.

A lemondás körüli vitáról pedig csak annyit mondhatok, annyit mondanom kell,

hogy a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

A lemondás esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki, és úgy is fogunk – húzta alá Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem.

De ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat is. A lemondás ugyanis elégtétel és példa az ország számára. Esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki, és úgy is fogunk.

Orbán Viktor feladatként jelölte meg, hogy erősítsék meg a magyar gyermekvédelmi intézmények vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. De üzent a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek is: eszerint az új államfő megválasztásáig az átmeneti időszakot a lehető legrövidebbre kell szorítani. Azt kérte: Novák Katalin távozásának napján – azaz február 26-dikán –, indítsák el az új államfő megválasztásához vezető eljárást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban, 2024. február 17-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még