Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Folyamatosan érkeznek az uniós pénzek – a kormány több tízmilliárd euróval segíti a magyar fejlesztéspolitikát

Az emelkedő üzemanyagárak ellenére a kormány nem tervezi, hogy beavatkozzon a folymatokba – erről is beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta: az uniós források folyamatosan érkeznek, több 10 milliárd euróról van szó, amelyet a már bejelentett operatív programokra költenek.

„A magas infláció különösen visszafogta a költekezést és a fogyasztást, ami miatt az áfa-bevételek is csökkentek. Ez is közrejátszott abban, hogy tavaly a költségvetés hiánya meghaladta a várakozásokat” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: azzal, hogy az infláció a közelmúltban jelentősen csökkent, idén már pozitív fordulat várható. A miniszter úgy véli, hogy 3 százalék alá, tehát az általánosan elfogadható szint alá csak 2025-ben mehet az árindex mértéke. De az már biztos, hogy idén nem okoz olyan problémát, mint amilyet tavaly okozott.

A miniszter arról is beszélt, hogy az elmúlt 1-1,5 évben a magas hitelkamatok miatt a hazai vállalkozások nem tudtak, vagy nem érte meg nekik hitelt felvenni. Annak érdekében, hogy a kis- és közepes vállalkozások megerősödjenek, fejlődjenek, a kormány több intézkedéssel is igyekszik segíteni.

Ilyen például a GINOP Plusz Program, amire több mint 900 milliárd forintot különítettek el.

Kapcsolódó tartalom

„A munkaerőpiaci aktivitás növelésére való tekintettel nagy hangsúlyt fektetünk a munkaerőtartalék és a munkában állók képzésére és a munkakörülmények javítását tartalmazó programokra. Ezen kívül a második negyedévtől kezdve

450 milliárd forint kerül elkülönítésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programba.

Mindezek alapvetően hitelre épülő, valamint ennél lényegesen kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások, elsősorban technológiai és szervezeti megújulásos cégeknek” – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságát firtató kérdésre megerősítette, hogy a 2030 évek közepéig a fenntarthatósággal közepes gazdasági növekedés mellett sem lesz gond. Gulyás Gergely azt is bejelentette: bár az üzemanyagárak emelkednek, de a kormány nem tervezi, hogy beavatkozzon a folyamatokba.

Ami az uniós forrásokat illeti, a pénzek folyamatosan érkeznek. Több mint 10 milliárd euróról van szó, amit a már ismert operatív programokra költ majd el a kormány.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 16-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még