Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Folyamatosan érkezik hazánkba a földgáz, Magyarország hamarosan történelmet írhat

| Szerző: hirado.hu
Immár garantált Magyarország folyamatos földgáz-ellátása. Jelenleg öt különböző helyről érkezik a nyersanyag. A legnagyobb mennyiségben a Török Áramlaton keresztül, miután a korábban megkötött gázszállítási szerződés részleteit a magyar és a török ​​energiakereskedő vállalat véglegesítette.

Nyomás alatt a vezetékrendszer a legnagyobb hazai gáztárolóban. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan jön Magyarországra orosz nyersanyag. Jelenleg öt helyről érkezik energiahordozó hazánkba. A legnagyobb mennyiség, mintegy 3-3,5 milliárd köbméter évente a Török Áramlaton keresztül, amely hamarosan az orosz mellett Törökországban bányászott földgázt is szállít majd, idén, hozzávetőleg 275 millió köbméternyit. Véglegesítette ugyanis a korábban megkötött gázszállítási szerződés részleteit a magyar és a török ​​kereskedő vállalat, az MVM és a török ​​BOTAS. A szerződést rövidesen aláírják.

A második negyedévben megindul a fizikai, valódi földgázszállítás Törökországból Magyarországra” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ankarai kollégáival folytatott tárgyalásai után. Kijelentette: Magyarország az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová török ​​gáz is érkezik majd. Mint fogalmazott: „Törökország délkeleti részében a közelmúltban komoly földgáz- és kőolajmezőket fedeztek fel, ezért megkezdődik az előkészítése annak, hogy ezen új török lelőhelyeken közös kitermelésbe fogjon a MOL és a TPAO, felhasználva a kiváló oroszországi és azerbajdzsáni együttműködési tapasztalatokat.”

Kapcsolódó tartalom

Nemcsak Törökországból, hanem például Azerbajdzsánból is érkezik földgáz, idén például egymilliárd köbméternyi. De szó van arról is, hogy a világ egyik legnagyobb földgázkészletével rendelkező Türkmenisztán is szállít majd a jövőben nyersanyagot. És Lengyelországból is jöhet majd energiahordozó, a legnagyobb tengeri kikötőjükben, Gdanszkban ugyanis új, nagyteljesítményű LNG-terminál épül, ahol az átalakított cseppfolyós gáz egy része Magyarország felé is veheti az irányt.

Korábban, a török-magyar gázszerződés nyári megkötése után, a híradónak nyilatkozó energiapiaci elemző arról beszélt, hogy

a török ​​275 millió, illetve az ezeri egy milliárd köbméternyi gázmennyiség kevésnek tűnhet, de ezek mégis nagyon fontosak.

Kapcsolódó tartalom

Ezeknek a gázmegállapodásoknak egy jellemző folyamata egy politikai megállapodással kezdődik, ahol a két ország vezető politikusai leszögezik, hogy a következőkben elindul az együttműködés. Ez után az országok vállalatai azok, amelyek elkezdenek tárgyalni és ezeket a tárgyalásokat és megállapodásokat tipikusan egy kisebb volumenű szerződés, egy kisebb volumenű szállítás követ, ami megágyazhat a későbbi nagyobb volumenű szállításoknak” – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágvezetője.

Más elemzők azt emelik ki, hogy minél több gázszállítási megállapodást kötünk, annál jobban garantálható az ország energiabiztonsága. A több forrásból beszerzett nyersanyag ráadásul versenyre készteti a beszállítókat – akár a Gazpromot is –, ami lefelé szoríthatja az árakat.

Kiemelt kép: A kelet-szlovákiai Nagykapos kompresszorállomása (MTI/EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még