Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Szabadnapos kaposvári tűzoltó a nap hőse! Három embert mentett ki a lángoló épületből

| Szerző: hirado.hu
„Te tűzbe mennél másokért? Ő megtette. De jó, hogy éppen ott voltál, István!” – írta közösségi oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kifejetették, Ferenczi István tűzoltó őrmester éppen négy évvel ezelőtt, pont február 14-én szerelt fel a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. Csütörtökön, február 14-én szolgálaton kívüli ideje alatt éppen a Berzsenyi utcában járt, amikor a szomszédos lakótelepről észlelte a felszálló hatalmas füstöt.

Odasietett és a nyitott lépcsőházon át felrohant az 5. emeletre, ahol az égő lakásban élő idős nőt már az ajtóban találta, őt átadta egy a mentésben segédkező lakónak. Ezt követően rohant tovább. A hatodik és a hetedik emelet között egy anyát és lányát találta, akik sokkos állapotban voltak – derül ki a posztból.

Mindketten rosszul voltak a füsttől, botladoztak a lépcsőkön, önerejükből nem lettek volna képesek menekülni. Ezért István az édesanyát a karjába kapta, lánya pedig a vállába kapaszkodott, így menekültek ki az épületből. Az őrmester ezután még egyszer visszafutott, mert amikor lefelé haladt a lépcsőn, egy édesanya kért tőle segítséget, akinek a kisfia fenn aludt a hetedik emeleti lakásukban.

A hetedik emelet azonban már füsttel telt meg, így visszaszaladt a közben kiérkező kollégáihoz segítségért. Társai teljes védőfelszerelésben kihozták a fiút a lakásból, majd István a kabátjába csavarta a lenge öltözetű gyereket, kihozta az épületből, majd átadta a mentőknek.

Róth Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok megköszönte beosztottjának a bátor helytállást, aki kimelegedve, vizes pólóban állt a kiégett lakás épülete előtt, és a kollégáitól kapott pokróc melegítette.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még