Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Csok plusz: Minden korábbinál nagyobb segítséget kapnak a gyermeket vállaló házaspárok

Egy hónap alatt meghaladta az ezret azoknak a családoknak a száma, amelyek csok pluszt igényeltek. Januártól minden korábbinál jelentősebb segítséget kapnak a gyermeket vállaló házaspárok. Ezt erősíti az is, hogy februártól rekordmagasra, 20,6 százalékra emelték a Babakötvény éves kamatát.

A Híradóban bemutatott ház elhanyagolt állapotban volt, most viszont teljesen újnak néz ki. A háromgyermekes Kiss család még 2020 döntött úgy, hogy megvásárolja és rendbe hozza az épületet, mindezt a falusi csok segítségével. Leszigetelték a mennyezetet és az aljzatot, korszerűsítették a fűtést és a villamoshálózatot.

„Álmunkban nem gondoltuk, hogy saját házhoz jutunk és ezért örök hálával tartozunk a kormánynak, hogy így sikerült véghez vinni ezt az egészet” – mondta Kissné Oszvald Zsuzsanna.

A falusi csok 2019-es bevezetése óta az egyik legismertebb családi támogatásnak számít, már több tízezren vették igénybe.

Kapcsolódó tartalom

Ennél csak a 2015-ben életbe lépett és a tavaly év végén megszűnt úgynevezett városi csok volt népszerűbb, amely 240 ezer családnak nyújtott segítséget.

A kormány arra számít, hogy a januártól elindított csok plusz még kapósabb lesz.

Az új konstrukció lényege, hogy a családok igénybe vehetnek egy maximum 3 százalékos kamatozású államilag támogatott hitelt, amely a meglévő és a vállalt gyermekek számától függően maximum 15-, 30-, vagy akár 50 millió forint is lehet.

Felhasználható az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőnél értékesebb otthonba költözéshez vagy az ingatlan bővítéséhez.

A családügyekért felelős államtitkár azt mondta: az elmúlt bő egy hónapban nem várt sikert hozott az új program.

„Már az első napokban arról értesültünk a pénzintézetektől, hogy intenzív érdeklődés övezi az új konstrukció bevezetését és élénk verseny alakult ki a bankok között annak érdekében, hogy az ügyfelek őket válasszák a támogatás felvételéhez. Nos, hála Istennek mostanra megvannak az első, de még nem hivatalos előzetes adatok az igénylésről. Örömmel jelentem be, hogy csak az első hónapban meghaladta az ezret a csok plusz hitelre beadott igénylések száma” – részletezte Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Az adatokat vizsgálva az látszik, hogy

naponta átlagosan 60 csok plusz-kérelem érkezik a bankokhoz.

Ez azt jelenti, hogy évente 15 ezer ilyen kérelemre számítanak, ami 350–400 milliárd forintnyi hitelt jelenthet.

„Az átlagos hitelösszeget tekintve az látható, hogy ez valamivel több, mint 25 millió forint. Tizenötmillió, vagy az alatti összeget az igénylők 20 százaléka, 15 és 30 millió forinti összeget az igénylők 70 százaléka, 30 és 50 millió forinti összeget az igénylők tíz százaléka igényelt” – részletezte Bógyi Attila, a Magyar Bankszövetség munkacsoportjának elnöke.

Közben egyre többen keresik fel a Magyar Államkincstár kirendeltségeit is. A legfrissebb hírek szerint

februártól rekordmagasra, 20,6 százalékra emelkedik a Babakötvény éves kamata.

Kapcsolódó tartalom

A pénzügyminiszter azt mondta: a családok már 350 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást Babakötvényben, amelynek összértéke eléri a 310 milliárd forintot. Varga Mihály azt mondta, a Babakötvény egy nagyon előnyös megtakarítási forma.

„Magas hozamot kínál, kamata az előző évi infláció plusz 3 százalék. Az állam ehhez nyújt még további minimum 10 százalék maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben. Nincs számlavezetési díj, adó-, járulék- és illetékmentes” – fejtette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a magyar állampapírok ma már az élet minden szakaszára kínálnak megtakarítási lehetőséget: a Babakötvénytől kezdve a lakossági állampapírokon át a nyugdíj-előtakarékossági célig biztonságos és magas hozamú befektetést nyújtanak.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Shutterstock

Ajánljuk még