Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Steiner Attila: Egy éve kezdődött a kitermelés a békési gázmezőn

Egy éve, 2023. február 13-án kezdődött meg a kitermelés a békési gázmezőből; mostanáig a négy kútból 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki – mondta az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatban kedden.

Steiner Attila közölte, a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrása és termelésbe állítása van előkészületben. Tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is.

Megjegyezte,

a belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása Magyarország energiaszuverenitását, „a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát” erősíti.

Ezért hosszabbítják meg a paksi blokkok üzemidejét, ezért segítik a zöldenergia további térnyerését a tárolói beruházások, a napelemes és geotermikus fejlesztések támogatásával – húzta alá.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetett, két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, ami szintén csökkenti a külső kitettséget.

Gázra azonban tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként

– jelentette ki.

Az államtitkár elmondta, biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén. A rezsicsökkentés révén pedig a gáz és az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb – közölte.

Kiemelt kép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

Ajánljuk még