Gyász

Elhunyt Gát György

Gyöngyszemek: Videón mutatunk hat templomot és kápolnát, amelyek különleges esküvői helyszínek lehetnek

| Szerző: hirado.hu
A házasság hete alkalmából az Architextúra blog segítségével hat különleges esküvői helyszínt mutatunk be Budapest és környéke legszebb, legérdekesebb templomai közül válogatva.
Mándi református templom, Szentendre (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A mándi református templom

A mándi református templom több előzmény után 1787 és 1790 között nyerte el végleges, jellegzetes formáját. A rossz állapotú templomot 1974-ben szállították át a szentendrei skanzen ekkor megnyitott együttesébe, ami a Felső-Tisza-vidék népi építészetét mutatja be. A templom teljesen autentikus módon került át, néhány utólagos, előnytelen átépítés elhagyásával. A berendezés, a bútorzat, a szószék a népi protestáns barokk egyik legszebb hazai alkotása. Időközben a skanzen gyűjtési filozófiája is megváltozott, ma már inkább épületek hiteles másolatait helyezik el, az áttelepítés ritka.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Gerecsepusztai Boldogasszony-templom, Gercsepuszta (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A gercsepusztai Boldogasszony-templom

Pesthidegkút határában, a Csúcshegy alatt álló gercsepusztai templom az egykor itt álló falu utolsó megmaradt emléke. A település a tatárjárás során és a török háborúk alatt is elpusztult, a templom, ha romosan is, de átvészelte a történelem viharait. A 18. században a sváb telepesek újjáépítették, de ők is elhagyták, így a huszadik századra rommá vált. 1996-ban építette újjá az Óbudai Polgári Társaság és a Pesthidegkút Alapítvány, szinte az utolsó pillanatban. A román stílusát őrző, szép és hangulatos természeti környezetben található templom azóta is kedvelt esküvői helyszín.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Budaörsi kálvária kápolna, Budaörs (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A budaörsi kálvária kápolna

A Budaörs feletti Kő-hegyen, szinte drámai környezetben áll a későbarokk kápolna. Az épületet Wendler Ferenc helyi földműves és bányász építette fogadalomként. Wendler életét különös Mária-jelenések és szerencsés megmenekülések kísérték (túlélt egy bányaomlást), ennek emlékeit őrzi az 1855-ben elkészült, de még az előző század barokk formáit őrző kápolna. A kis épület megsérült a háborúban, majd az évek során szinte teljesen elpusztult. 2003-ban szentelték újjá, a rekonstrukciót nagyrészt a Budaörsről kitelepített sváb családok finanszírozták.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Felsővízivárosi Szent Anna-templom (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A budapesti Szent Anna-templom

A Batthyány téren álló Szent Anna-templom Budapest városképének meghatározó épülete. A főváros egyik legszebb barokk temploma a jezsuita rend számára épült 1740 és 1761 között. Az építkezés Hamon Kristóf vezetésével indult meg, halála után a barokk Buda legjelentősebb mestere, Nepauer Máté fejezte be az épületet. Az árvízi védekezés miatt a teret feltöltötték, ez kissé rontja az épület arányait, ennek ellenére máig igen impozáns hatású. A templom a kissé zajos környezet ellenére kedvelt esküvői helyszín.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Ócsai református műemlék templom (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Az ócsai református templom

Az ócsai templom középkori szigetként áll a török által elpusztított környék „tengerében”. Az épület máig őrzi román kori, 13. századi formáját. Az egykori premontrei monostor 1560 óta református templom. Az el nem készült boltozatoktól eltekintve autentikus hangulatú, mintha a Nyugat-Dunántúlon, Erdélyben vagy a Felvidéken lenne. 1902-ben egy meszelés alkalmával értékes falképekre bukkantak az egykori szentélyben, ezek ma is láthatók. A templom környékén megmaradt az egykori településszerkezet is, skanzenszerűen értékes házakkal. Az egyszerű, impozáns és valóban szakrális hangulatú templom kedvelt esküvői helyszín.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Budapesti egyetemi templom (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A budapesti egyetemi templom

A pesti belvárosban áll a Kisboldogasszony-templom, az egyik legimpozánsabb és legegységesebb magyar barokk templom. Eredetileg a pálos rend számára épült, de ma használt neve – egyetemi templom – mutatja, hogy már inkább a szomszédos intézményhez köti a köznyelv. A templom hosszú ideig, 1723 és 1770 között épült, alkotója a magyar barokk kissé elfeledett, de nagy hatású mestere, Mayerhoffer András. A salzburgi származású művész-mester alkotása a gödöllői kastély, vagy a kalocsai székesegyház, ami egyébként szinte az egyetemi templom ikertestvére. A frissen felújított, kívül-belül egységes hatású épület a nemrég megújult, gyalogosbarát környezetnek is köszönhetően kedvelt esküvői helyszín.

Tekintse meg az épületről készített videónkat!

Ajánljuk még