Aktuális

Idős nő barikádozta el magát a kórházban, a rendőrség lezárta a környező utakat

Novák Katalin lemondását 15 napon belül kell elfogadnia az Országgyűlésnek

| Szerző: hirado.hu
Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin. Az államfő írásos nyilatkozata már megjelent a parlament honlapján. A köztársasági elnök még szombaton jelentette be, hogy lemond a hivataláról. Elismerte ugyanis, hogy hibázott, amikor kegyelmet adott a bicskei gyemekotthon volt igazgatóhelyettesének. Novák Katalin lemondását 15 napon belül kell elfogadnia az Országgyűlésnek, amelynek további 30 napon belül kell megválasztania az utódját.

Köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok – ezt írta Novák Katalin abban a levélben, amelyben hivatalosan is bejelentette távozási szándékát. Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak eljuttatott levél hétfőn a parlament honlapján is megjelent.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin még szombaton jelentette be lemondását, nem sokkal azután, hogy nyilvánosságra került: tavaly tavasszal kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének.

Az államfő elismerte, hogy hibázott, bocsánatot kért és vállalva a felelősséget, lemondott.

Az Országgyűlésnek most 15 napon belül kell döntenie arról, hogy elfogadja-e Novák Katalin lemondását. Erről várhatóan

február 26-án, a tavaszi ülésszak első napján szavaznak majd.

Ha a képviselők többsége igennel voksol, akkor az azt követő 30 napon belül kell majd új államfőt választania az Országgyűlésnek.

Kapcsolódó tartalom

Ennek szabályairól az Alaptörvény rendelkezik. Ennek értelmében bármely 35. életévét betöltött magyar állampolgár megválasztható, a jelöltek száma legfeljebb 4 lehet. A köztársasági elnök jelöléséhez az országgyűlési képviselők egyötödének vagyis 40 képviselőnek az ajánlására van szükség.

Kapcsolódó tartalom

Az államfő személyéről szóló szavazás titkos és

a jelölt megválasztásához az első fordulóban a képviselők kétharmadának támogatására van szükség.

Az állam rendes működését nem befolyásolja a köztársasági elnök lemondása – erről Ifj. Lomnici Zoltán beszélt a Kossuth Rádióban. A Századvég tanácsadója hozzátette: amíg nem választják meg és iktatják be az új köztársasági elnököt,

átmenetileg az Országgyűlés elnöke, Kövér László látja el az államfői teendőket.

„A köztársasági elnök személyében történő változás vagy bármilyen interregnum, az Alaptörvény is tartalmaz olyan rendelkezést, hogy ha egy elnök nem képes például egészségi okoknál fogva ellátni a hivatalát huzamosabb ideig, ez egyébként az állam rendes működését nem befolyásolja” – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő 8. napon, vagyis várhatóan március végén lép hivatalba.

Kiemelt kép: A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről. (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Ajánljuk még