Aktuális

Vlagyimir Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

„Nagy örömmel láttam, hogy megjött a dupla nyugdíj” – elutalták a 13. havi nyugdíjat, a posta is hamarabb megkezdte a kézbesítést

| Szerző: hirado.hu
Hétfőn utalták az emelt összegű 13. havi nyugdíjat az időseknek. Az év eleji 6 százalékos emelés ugyanis a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik: egy átlagos nyugdíj esetén tehát kétszer 230 ezer forint, összesen 460 ezer forint érkezik. A nagy összegű kifizetések miatt a posta is a szokottnál korábban megkezdte a nyugdíjak kézbesítését. Vitályos Eszter államtitkár azt mondta: a kormány tartja az idősek felé tett vállalásait, visszaadta a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat és megvédi a rezsicsökkentést.

Sövény helyett idén már elkészülhet az igazi kerítés. Ezzel régi terve válhat valóra a Híradóban szereplő nyugdíjas házaspárnak.

„Évek óta halasztottuk mindig a kerítés és kapu készítését, hát most már mód lesz rá idén ebből a pénzből. Ezt szántuk, kaput veszünk és kerítést építünk” – sorolta Forgó Józsefné.

Kapcsolódó tartalom

Danka Klára Gabriella is nagyon örült, amikor meglátta az utalást a telefonján. Annál is inkább, mert ezúttal a szokásos összeg kétszerese érkezett a bankszámlájára.

„Van három unokám. A legnagyobb unokám most vezet, jogosítványt ment szerezni, így abba mindenképpen nagyobb összeggel beszállok” – mondta Danka Klára Gabriella.

Februárban a havi ellátással együtt a megemelt 13. havi nyugdíjat is megkapják az idősek.

„El akarunk menni, a gyerekekkel, az unokámmal meg a menyeimmel, szóval a családdal ki akarunk menni Erdélybe egy kirándulásra, és nagyon jól jött ez most nekünk” – hangsúlyozta Ferenczi Józsefné, aki szerint a 13.havi nyugdíj azt jelenti, hogy a nehéz időkben is számíthatnak a kormányra.

Kapcsolódó tartalom

„Ez kéne minden évben, bár úgy van, hogy minden évben meglesz a 13.havi nyugdíjunk is, legalábbis a kormány ígérete szerint, és ez nekünk nagyon jó, és már előre inspirál bennünket, hogy gondolkozzunk, hova költsük el, mit veszünk rajta, hova menjünk kirándulni” – tette hozzá Ferenczi Józsefné.

A pénzt már elutalták a bankszámlákra.

Ez egyébként is mindig a hónap 12. napján esedékes, de a nagy összegek miatt most a posta is két nappal korábban, már hétfőn megkezdte a kézbesítést. Ez csaknem 850 ezer embert érint.

Kapcsolódó tartalom

Vitályos Eszter államtitkár azt mondta, hogy

az év eleji 6 százalékos emelés a 13. havi nyugdíjakra is vonatkozik,

így februárban átlagosan mintegy 460 ezer forintot kapnak a nyugdíjasok.

„Visszaadtuk a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, visszaszorítottuk az inflációt és az élelmiszerek drágulását, és mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a rezsicsökkentést, amit Brüsszel és a baloldal el akar törölni. Ezeket a vállalásainkat a mostani nehéz, háborús időkben is tartjuk” – hangsúlyozta Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

2010 óta a kormány több mint a duplájára emelte a nyugdíjak összegét és megőrzi azok vásárlóerejét is. Míg 2010-ben még csak 86 ezer forint volt az átlagos nyugdíj Magyarországon, addig idén már több mint 230 ezer forint. A februári ellátással együtt pedig most

2 és fél millióan részesülnek a 13. havi nyugdíjban is.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még