Aktuális

Vlagyimir Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

Egekig szökött az óriásmáglya lángoszlopa: farsangvasárnap elűzték a telet a busók Mohácson

Az eső ellenére több ezren látogattak el a hétvégén Mohácsra, ahol vasárnap tartották a busójárás legfontosabb napját. Idén minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vonult végig a város utcáin. Egyelőre úgy fest, elűzték a telet.

Kereplőkkel és dudaszóval fogadták a Dunán átkelő busókat Mohácson. A Sokac-révbe érkező hajókat ezrek várták.

A kukoricacsuhéval díszített kocsi mögött meneteltek a busók. A hatnapos rendezvény legnagyobb felvonulása vasárnap volt.

„Nekünk ez a nap a télűzésről és a törökűző hagyományról szól. Ez egy életérzés”

– mesélte egy busó.

Idén több mint 2500 beöltözött maskarás vonult végig Mohács utcáin. A busójárással a több száz éves sokác hagyományokat elevenítik fel.

A néptánccsoportok, tamburazenekarok és busócsoportok váltják egymást. A főutca teljes hosszában pedig népművészeti és kézműves vásár várja a látogatókat. A busók délután a szigeti oldalról csónakokkal átkeltek a Sokac-révbe, majd a város főutcáján felvonulva beérkeztek a térre.

„A busójárás identitást formál” – fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár. Závogyán Magdolna szerint nem véletlen, hogy a busójárás a hungarikumok gyűjteményében és az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján is szerepel.

„Mindez, kedves hölgyeim és uraim közösségi siker térben és időben. Nem lehet kétséges, hogy

a busójárás óriási népszerűsége azoknak a közösségeknek az érdeme, melyek tudatosan építkezve őrzik ezt a lángot”

– mondta Závogyán Magdolna.

A felvonulók a farsangvasárnapi programok záró eseményeként meggyújtották a 12 méter átmérőjű óriásmáglyát, utána táncos mulatság kezdődött. A busójárás húshagyó kedd estéjén ér véget, amikor a város főterén elégetik a telet jelképező koporsót.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="10082281" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => https://cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2024/02/Mohacsi-busojaras-farsangvasarnap-36-HPGy-e1707720697866-1024x577.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még