Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Az oktatás jövőjéről rendez nemzetközi konferenciát az MCC

Az oktatás legégetőbb kérdéseiről, jövőjének tendenciáiról rendez nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) február végén.

Az MCC hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a február 27-28-án tartandó budapesti tanácskozásra a világ minden tájáról érkeznek elismert szakemberek, köztük Nicholas Tate brit történész, író, Angela Gandra, Brazília korábbi családügyi államtitkára, valamint Fernando Griffith volt paraguayi kulturális miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Az oktatás céljának az MCC azt nevezte, hogy az elmúlt nemzedékek felhalmozta tudást átadja a következő generációknak. Ma azonban a nyugati országokat nézve egyértelműen látszik – írták -, hogy az oktatási rendszer, amely a 19. század közepe óta más civilizációkkal szemben előnyt biztosított a Nyugatnak, egyre csak romlik. A jövő generációi – évszázadok óta először – kevésbé lesznek képzettek, mint a korábbiak – tették hozzá.

Jelezték, hogy az MCC Budapest Summit on Education című nemzetközi konferencia ennek a hanyatlásnak az okára, valamint az oktatás legégetőbb kérdéseire keresi a választ, közös platformot biztosítva a szakembereknek tapasztalataik megosztására.

A tanácskozáson Nicholas Tate a klasszikus oktatás újjáélesztését veszi górcső alá. A szakember legújabb, Konzervatív iskola című könyvét a konferencia előestéjén a magyar közönségnek is bemutatják. A kiadvány kitér a kreativitásra, a kulturális műveltségre, a tudatos jelenlétre, valamint a vallás iskolában betöltött szerepére – ismertették.

Kapcsolódó tartalom

Barry S. Strauss, a Cornell Egyetem professzora a filozófia helyét vizsgálja az oktatásban, míg Sefika Sule Ercetin, az ankarai Hacettepe Egyetem tanszékvezetője arról beszél majd, miként lehet mérni az oktatásban a diákok sikerességét. A család oktatásban betöltött szerepéről a brazil előadó, Angela Gandra beszél. A paraguayi meghívott, Fernando Griffith „az oktatást egyre inkább fenyegető politikai aktivizmus témakörét járja körül” – tudatta az MCC. A konferencia érinti a test és lélek, a mesterséges intelligencia oktatásra gyakorolt hatását, a nyomtatott könyvek fontosságának témakörét is – tették hozzá.

Megemlítették, hogy a kétnapos rendezvény után a panelbeszélgetéseken részt vevő szakemberek az MCC több mint 10 vidéki képzési központjában is tartanak előadást.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még