Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Átgondolt, erkölcsileg megalapozott, felelősségteljes – elemzők Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról

| Szerző: hirado.hu
Átgondolt és erkölcsileg megalapozott döntésnek nevezte Novák Katalin államfő szombati lemondását Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1-en. Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ vezetője pedig úgy véli: Novák Katalin és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása megmutatja, mi a különbség a jobboldali és a baloldali politikusok közt. Szerinte amíg a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, addig a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár.

Bocsánatot kért és lemondott Novák Katalin. A köztársasági elnök a héten került a támadások kereszttüzébe, miután nyilvánosságra került: tavaly tavasszal kegyelemet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének.

Novák Katalin úgy fogalmazott: hibázott és ezért vállalja a felelősséget.

Hozzátette, hogy abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt soha nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hangsúlyozta, hogy soha nem adna kegyelmet olyannak, akiről azt gondolja, hogy testileg, vagy lelkileg bántalmaz egy gyermeket.

Kapcsolódó tartalom

A köztársasági elnök bejelentése után lemondott Varga Judit is,

aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte azt a kegyelmi döntést, ami az államfő lemondásához vezetett.

A politikus közösségi oldalán azt is írta: a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges.

„Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette,

az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalja.

A politikus parlamenti mandátumáról is lemondott, nem vezeti a Fidesz EP-listáját és visszavonul a közélettől.

Kapcsolódó tartalom

Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint Novák Katalin és Varga Judit lemondásukkal felelősségteljes döntést hoztak, amit tiszteletben kell tartani.

Kocsis Máté hangsúlyozta: eddigi munkájukért mindkettőjüknek hálás, és köszönetet mondott azért, hogy miként munkájuk során, úgy ma is a közösség érdekeit tartották szem előtt.

Lemondásuk annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs – emelte ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kocsis Máté rámutatott: az őket képmutató módon támadó baloldalt ugyanis még ma is az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki 2006-ban lovasrohamot vezényelt a honfitársai ellen és egy zsidó családtól ellopott villában él.

A baloldalon nem kért senki bocsánatot a választók patkányozásáért, a lámpavasazásért, a választók sértegetéséért, ahogy nincs következménye a budapesti korrupciónak, a guruló dollároknak, az antifa vérontásnak és lényegében semminek, ami kiderül róluk – tette hozzá.

Erről a morális különbségről tesz tanúbizonyságot Novák Katalin és Varga Judit döntése – írta Kocsis Máté.

A két politikus lemondásáról az elemzők is elmondták a véleményüket.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint Novák Katalin és Varga Judit döntése megmutatja a bal és jobboldali politikusok közti különbséget.

Szánthó Miklós arról beszélt, hogy a magyar jobboldalon jó és felelősségteljes politikusok vannak, olyanok, mint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik ugyan követnek el hibákat, de a jobboldalon a hibáknak, a tetteknek következményük van.

Ezzel szemben a baloldalon a bűnökért még dicséret is jár

– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint

átgondolt és erkölcsileg megalapozott döntés volt Novák Katalin lemondása.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a köztársasági elnök vállalta a felelősséget a hibáért és határozott döntést hozott. Mint fogalmazott: az elmúlt napok vitáját ezzel le is lehet zárni.

„Nagyon átgondolt és erkölcsileg nagyon megalapozott döntés volt. Ugye azzal érvelt a köztársasági elnök, hogy elismerte, hogy egy ez hiba volt így kegyelmet adni. Nem magyarázkodott, hanem a következményeket levonta belőle. Erkölcsileg tiszta volt, amit mondott, hiszen azt mondta, hogy a gyermekvédelem ügyét mindig is szívügyének tartotta, és kiáll mellette, és ebből következik a döntés. Illetve vállalta a felelősséget a hibájáért, ami mégiscsak egy nagyon ritka pillanata a politikának, hogy egy ilyen nehéz döntést hozzon meg egy 46 éves, most távozó köztársasági elnök” – fogalmazott.

Ajánljuk még