Gyász

Elhunyt Gát György

Élőben közvetíti a közmédia az év egyik legnagyobb mulatságát

| Szerző: hirado.hu
Február 11-én, farsangvasárnap Mohácsra látogat az M5 kulturális csatorna. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeként jegyzett busójárás az év legmeghatározóbb eseménye a téli hónapokban. A csatorna 16 órakor kezdődő, több mint másfél órás élő közvetítésében A Dal 2024 egyik versenyzője is feltűnik.

A hagyományokhoz hűen hatalmas ágyúlövéssel veszi kezdetét a mohácsi farsangi népszokás, majd következnek a színes jelmezekben és a hatalmas maszkokban résztvevő busók.

Kapcsolódó tartalom

Az M5 és a Kossuth Rádió idén is élőben jelentkezik a tavaszváró esemény forgatagából. A televíziós közvetítésben Jámbor Flóra műsorvezetésével és Hamar Donát tudósításával nyerhetnek betekintést a népszokás legizgalmasabb pillanataiba, találkozhatnak a hagyományok őrzőivel, és megismerhetik a busójárás jelentőségét.

A nézők találkozhatnak a fiatalabb generáció tagjaival is, a fiatal busók már aktívan részt vesznek a hagyomány ápolásában, akik a maszkfaragó mesterek segítségével készülnek arra, hogy megmutassák jelmezeiket. A téltemető eseményen nem marad el a híres sokác bab főzése sem.

A recsegő kereplőket és hangos duda szót már szombaton  hallhatják a Kossuth Rádióban hiszen az Országjáró című műsor is Mohácsról jelentkezik élőben 10 órakor.

Elmesélik a mohácsi bocskorvarrás fortélyait, ott lesznek a busó lakodalomban,ahol a sokác lány és busó fiú kimondja a boldogító igent. A szellemi világörökség részét képező mohácsi busójárás kulisszatitkairól az Országjáró Szombat Délelőtt és Szombat Délután című műsorok tudósítanak.

Az M5 műsorán szakértők osztják meg tapasztalataikat és élményeiket a busójárásról:

etnográfusok, néprajzkutatók, zenészek és táncosok segítségével kerülhetnek még közelebb a nézők a hagyományhoz.

A mulatság forgatagában A Dal 2024 egyik versenyzője, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, Győrfi Anna is feltűnik majd.

Busójárás élőben az M5 kulturális csatorna műsorán vasárnap 16:00-17:40 között.

Ajánljuk még