Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Csák János: A véleménynyilvánítás miatti bántalmazás összeegyeztethetetlen az európai kultúrával

Az európai kultúrával összeegyeztethetetlennek nevezte a kulturális és innovációs miniszter, hogy a véleménye miatt valakit bántalmazzanak vagy akár egy intézményt megtámadjanak. Csák János a berlini Collegium Hungaricumban pénteken a közmédiának azt mondta, hogy a magyar állam által alapított és működtetett kulturális intézetet január végén vandál, „rejtőzködő, sunyi támadás érte”, betörték az épület több ablakát.

A január 26-án történt rongálás közben az épületet festékkel is lefújták, a támadás elkövetését egy antifacsoport vállalta magára. Az ügy részleteit a mandiner.hu ismertette, a csoport nyilatkozatát idézve azt írták, hogy a 2023. februári budapesti támadásokkal öüsszefüggésben idén január végén kezdődött magyar büntetőper miatt támadták meg az épületet.

Csák János közölte, hogy

a magyar kulturális intézmény védelmét megerősítették.

Kitért arra is, hogy az idén százéves berlini Collegium Hungaricumban csütörtökön nyílt meg az a kiállítás, ahol fiatal kortárs magyar művészek posztdigitális alkotásait mutatják be, amelyek a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményének részét képezik.

A kulturális miniszter beszámolt arról is, hogy berlini látogatásán egyeztetett Claudia Roth német állammiszterrel, a kormány kulturális és médiaügyekért felelős megbízottjával, a tárgyaláson a magyar uniós elnökség legfontosabb feladatairól, a demográfiai helyzetről és a teremtett környezet megőrzésének fontosságáról cseréltek eszmét.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy hamarosan Magyarországon is bevezethetik a Németországban elindított programot, az úgynevezett kulturális útlevelet.

A kulturális útlevéllel a 18 éves fiatalok állami támogatással vásárolhatnak többek között koncertjegyeket, könyveket.

Csák János megemlítette, hogy ezt a lehetőséget már Olaszországban, Franciaországban és Dániában is sikeresen alkalmazzák.

Ajánljuk még