Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Újabb antiszemita botrány robbant a Jobbiknál

| Szerző: hirado.hu
Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökének újabb antiszemita megnyilvánulása került nyilvánosságra: egy levelezésben Orbán Viktor miniszterelnököt zsidóellenes kijelentésekkel támadta. A politikus a kiszivárgott levelezés szerint „cionista bérencnek” nevezte a kormányfőt. A Magyar Nemzet megkeresésére Izrael budapesti nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman reagált Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban.

Még egy újabb bizonyíték a Jobbik valódi természetére – közölte Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete. A diplomatát annak kapcsán kérdezte a Magyar Nemzet, hogy az Origo egy 2020-as belső levelezést hozott nyilvánosságra, amelyben Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke ismét antiszemita kijelentést tett, ezúttal Orbán Viktor miniszterelnökre.

A 2020. január 9-én történt e-mail-váltás szerint Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egykori elnöke között zajlott.

Gyöngyösi Márton (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Orbán provokációnak is beillő megjegyzését nem akartam közvetlenül kommentelni, inkább indirekt módon, az USA lépésének kritikáján és elítélésén keresztül. Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni” – írta a levélben.

A Jobbik vezérkara éppen azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki az „iráni helyzettel” kapcsolatban megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit.

Gyöngyösi Márton kijelentésével kapcsolatban a David Pressman vezette amerikai nagykövetséget is megkereste a Magyar Nemzet, ám onnan nem érkezett válasz.

A Jobbik elnöke nem először tett antiszemita kijelentést, 2012-ben a magyar parlamentben a zsidó képviselők listázását követelte. Azt mondta, ideje lenne listát készíteni arról, hogy „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban, hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Az utóbbi években sem vett vissza Gyöngyösi Márton: „Tehát ez az Izrael, és ennek az Izraelnek minden egyes állampolgára – meggyőződésem szerint – járjon bárhol a világon, nem csak Magyarországon, ab ovo, tehát már ránézésre és messziről, és anélkül, hogy tudnám, hogy kiről van szó, meggyőződésem szerint nemzetbiztonsági kockázat” – fogalmazott pár éve a Jobbik lakossági fórumán.

Egy 2013-as lakossági fórumon pedig már a holokauszt áldozatain gúnyolódott a politikus.

Kapcsolódó tartalom

Noha sorra kerül a címlapokra Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentései miatt, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mégis úgy gondolja, a Jobbik elnökének helye van a kirendeltség fogadásain. Tavaly áprilisban kipát viselve ült a nagykövetségen pészah ünnepe alkalmából megrendezett széderesten.

Akkor a Magyar Nemzet kérdésére az amerikai nagykövet úgy reagált: Gyöngyösi azért kapott meghívást a nagykövetségen tartott széderestre, korábbi antiszemita kijelentéseinek ellenére, mivel fontos számukra a különböző véleményen lévő és beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet – olvasható a Magyar Nemzetben.

Kiemelt kép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselőjeként az Európai Parlament strasbourgi épületében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még