Legfrissebb

Lángolt egy szálloda Etyeken, három vízsugárral oltották a tüzet

Egyre nagyobb az elbizonytalanodás a baloldalon Karácsony Gergellyel kapcsolatban, már utódjáról is beszélnek

Egyre nagyobb a bizonytalanság a baloldalon azzal kapcsolatban, hogy a sorozatos botrányok miatt Karácsony Gergelyt támogatják-e a főpolgármester-választáson – erről ír a Magyar Nemzet. A lap hozzáteszi: már Karácsony Gergely lehetséges utódjáról is beszélnek, ugyanis baloldali körökben is nagy megütközést keltett a járatritkítás, és az, hogy a főpolgármester nem váltotta le az utasokat levágandó pulykákhoz hasonlító BKK-vezért. Ugyanakkor már több ellenzéki párt is kivizsgálná a hídpénzbotrányt.

A 2021-es baloldali előválasztási kampányban jelentette be Karácsony Gergely, hogy visszalép Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester javára. Tette mindezt annak ellenére, hogy korábban még úgy fogalmazott: csak akkor hátrál meg, ha elüti egy villamos.

Tavaly október 23-án egy kormányellenes tüntetésen azonban ismét erősnek mutatta magát és azt ígérte: ő lesz az, aki létrehozza a balliberális pártok fővárosi szövetségét. Két nappal később az M1-nek már azt is megjósolta, miként alakul majd a Fővárosi Közgyűlés összetétele a júniusi önkormányzati választások után, és ki lesz a főpolgármester a Városházán. „Én egészen biztos vagyok benne, hogy a Fővárosi Közgyűlés összetétele nem fog változni, és én leszek a főpolgármester” – mondta akkor.

Egy idén januárban tett nyilatkozatában azonban már bevallotta, nem haladnak túl jól az egyeztetések a közös listaállításról: „nem haladunk előre, ez a helyzet.

De úgy tűnik az ellenzék erős emberének hitt főpolgármester széke sem megingathatatlan.

Már Karácsony lehetséges utódjáról beszélnek a baloldalon – számolt be róla a Magyar Nemzet több forrására hivatkozva. A lap azt írta: a fővárost irányító balliberális pártok soraiban megjelent az elbizonytalanodás a főpolgármester személyét illetően. Többen tartanak ugyanis attól, hogy előállhat egy olyan helyzet, mint a 2021-es előválasztási kampányban, amikor Karácsony Gergely önként visszalépett.

Kapcsolódó tartalom

Szocialista politikusok szerint Tüttő Kata, Karácsony Gergely helyettese, alkalmas lenne főpolgármesternek.

A baloldali ötletelés egyik kiváltója a BKK járatritkítási ügye volt, amit a főpolgármester először tagadott, majd elismert, de az utasokat levágandó pulykákhoz hasonlító vezérigazgató, Walter Katalin lemondását mégsem fogadta el.

A másik pedig a hídpénzbotrány, aminek hátterében az áll, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. egy olyan exügyvéd cégével állt szerződésben, akit az adóhatóság százmilliós számlagyár miatt tartóztatott le.

A Magyar Nemzet belső információkra hivatkozva most arról ír: a tisztázatlan ügyek miatt a főpolgármester mögül még a Gyurcsány Ferenc vezette DK is kihátrálhat.

Kapcsolódó tartalom

Többször becsapta már hamis ígéreteivel választóit Karácsony Gergely, így nem szabad kiindulni abból, amit mond – fogalmazott Palóc André az M1-en. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője a főpolgármester politikai ambícióit úgy értékelte: jelenleg az őt támogató baloldali pártok elbizonytalanodása jellemző, ami szorosan összefügg a balliberális városvezetőt övező súlyos pénzügyi és morális botrányokkal.

Karácsony Gergelynek az egész hitelessége az, ami most szerintem kockán forog, és amivel kapcsolatban vannak kétségek” – mondta.

Eddig hivatalosan a Jobbik – Konzervatívok állított főpolgármester-jelöltet Brenner Koloman, a Mi Hazánk pedig Grundtner András személyében, de az LMP is már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy támogatná Vitézy Dávid volt államtitkár indulását.

Ajánljuk még