Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Akiknek mindig az ember az első: 35 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

| Szerző: hirado.hu
Harmincöt éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a rendszerváltás után alakult első civil szervezetek egyike. Napjainkban az ország meghatározó, szociális és egészségügyi ellátást is nyújtó karitatív szervezete, mely 300 intézményével és 120 önkéntes csoportjával naponta átlagosan 15 ezer embernek nyújt ellátást.

A hagyományos segítő tevékenységeken túl olyan innovációk kapcsolódnak a szervezethez, mint az orvos nélkül maradt településeken a telemedicinás rendelések bevezetése, vagy a szociális naperőművek kialakítása.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület 1989. február 4-én alakult meg, közvetlenül azt követően, hogy a civil szervezetek alapítását lehetővé tevő törvény megjelent. A bíróság 10-es sorszámmal vette nyilvántartásba a szegényekről, elesettekről gondoskodó, önkéntesekkel működő szervezetet, amely

még abban az évben a nemzetközi figyelem középpontjába került a keletnémet menekültek befogadásával, a romániai forradalom alatt szervezett segélyakcióival, később a délszláv háborúban végzett humanitárius munkájával.

A Máltai Szeretetszolgálat 1990 őszén az akkori Moszkva téren nyitotta meg első hajléktalan embereket fogadó intézményét, majd fokozatosan alakultak újabb és újabb segítő csoportjai az ország egész területén.

Telemedicinális rendelés a Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program keretein belül (Fotó: Somay Márk)

Harmincöt év után a Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezet, amely az több mint hatvan hajléktalan ellátó intézményén keresztül csaknem 6000 otthonát veszített emberről, idős otthonaiban háromezer, fogyatékos embereket ellátó intézményeiben 2500 személyről gondoskodik, 17 közoktatási intézményébe pedig háromezer többségében hátrányos helyzetű gyermek jár.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hagyományos ellátási formák mellett számos innovációt vezetett be. Lakhatási programjaiban súlyos fogyatékossággal élő emberek kezdhettek új életet családias kis közösségekben, rehabilitációs programjai eredményeképpen hajléktalan emberek álltak újra munkába és költözhettek önálló albérletbe, a 35 településen bevezetett telemedicinás rendelés pedig olyan falvakban pótolta a háziorvosi ellátást, ahol évek óta betöltetlen a körzet.

Az újonnan épülő szociális naperőművek a legszegényebb településeken élő családok biztonságos és környezetkímélő fűtéséhez adnak támogatást.

A Szeretetszolgálat évtizedek alatt kialakított Jelenlét programja a telepi körülmények között, vagy nyomorban élő emberek felemelését szolgálja, ennek eredményei alapján a máltai módszert alkalmazva indult el a 300 legszegényebb települést célzó Felzárkózó települések program.

Felzárkózó Települések: Lakócsa település bejárás,fotódokumentáció készítése (Fotó: Majoros Árpád Csaba)

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 120 ezer menekültnek nyújtott valamelyik programjában segítséget a Máltai Szeretetszolgálat. A programokban többségében ukrán, illetve latin-amerikai menekültek vesznek részt, akik egy-másfél év alatt képessé válnak magukról gondoskodni és a magyar családokhoz hasonlóan élni.

Kiemelt kép: Idős asszonyt ölel a gondozó az esztergomi idősek otthonában (Fotó: Majoros Árpád Csaba/Máltai Szeretetszolgálat)

Ajánljuk még