Baleset

Két személyautó összeütközött, a balesetben ketten meghaltak

Jó szerencsét hozhat a kínai újév, a Sárkány éve, amelyre Budapesten is többnapos fesztivállal készülnek

Már csak egy hét és beköszönt a kínai újév: február 10-én kezdődik a Sárkány éve. A kínai asztrológia szerint 2024 szerencsés év lesz. A Magyarországon élő kínai közösség is ünnepel: Budapesten többnapos fesztivállal készülnek.

Képzőművészet, gasztronómia, szinte minden helyet kapott Budapest Kínai Negyedében, ami a kínai kultúrát világhírűvé tette. Az érdeklődők elleshették a szecsuáni hímzés fortélyait, de azt is megtudhatták, hogyan lehet apró üvegek belső oldalára szebbnél szebb alkotásokat festeni.

Petárdák durrogásától volt hangos az újévi fesztivál megnyitója, a hagyomány szerint így űzik el a gonosz szellemeket az újévtől. A sárkány Kína egyik legfontosabb szimbóluma, jószerencsét és jólétet jelképez, ezért várják világszerte milliók a sárkány évének beköszöntét.

A kínai horoszkóp szerint február 10-én olyan változások kezdődnek, amelyek pozitív irányba befolyásolják az emberiség sorsát.

Az újévi fesztiválnak otthont adó Kőbányán él az egyik legnagyobb magyarországi kínai közösség. A kerület polgármestere úgy véli, a magyar és a kínai népet nagyon sok közös érték köti össze, például a hagyományok és a család tisztelete.

Kapcsolódó tartalom

„Nemcsak üzleteket építettek itt, hanem a kultúrájukat is átadják nekünk, bemutatják nekünk. A gyermekeik a kőbányai iskolákba járnak, óvodákba járnak, nagyon erős a kapcsolat ma már a kínai helyi közösséggel” – fogalmazott D. Kovács Róbert Antal Kőbánya polgármestere.

A két ország együttműködését a Magyar-Kínai Baráti Társaság is erősíti.

A civil szervezet a kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzését tűzte ki célul. Az oktatás és a diplomácia területén is sokat tesznek azért, hogy a kínai kultúra értékeit minél többen megismerjék.

„Talán az a legfontosabb, hogy ha megfelelő nyitottsággal fordulunk egymás felé és egymás kultúráját megismerjük, akkor jobban megértjük egymást és könnyebb lesz együtt, egymással élnünk és egy jobb, békésebb világot tudunk teremteni” – mondta a Magyar-Kínai Baráti Társaság elnöke, Nagy Judit Éva.

Kína magyarországi nagykövete beszédében azt emelte ki, hogy ez a rendezvény nemcsak a kínai újév megünneplésére ad alkalmat,

ugyanis 75 éve vette fel a két ország a diplomáciai kapcsolatokat. Gong Tao kiemelte, Magyarország és Kína hivatalos együttműködését a barátság alapozta meg.

Magyarországon él Kelet-Közép-Európa legnagyobb kínai közössége. Az itt élő kínaiak, valamint a kínai befektetők és diákok hozzájárulnak a két ország kapcsolatának fejlődéséhez és a kínai kultúra népszerűsítéséhez. Ez a fesztivál is jó példája a két ország kiváló kapcsolatának” – fogalmazott a nagykövet.

Gyerekek és felnőttek, vagyis az egész család találhatott érdekes programot az újévi fesztiválon. Vasárnap, a rendezvény zárónapján is várják a szervezők azokat, akik megismernék a kínai kultúra sokszínűségét.

Ajánljuk még