Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Orbán Viktor: Akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz

| Szerző: hirado.hu
Az az érzés nem ok nélkül alakul ki, hogy Brüsszel gyakran nem az európai emberek, hanem mások érdekeit képviseli – fogalmazott a magyar miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet, Brüsszel gyakran nem az európai emberek, hanem mások érdekeit képviseli, ez a véleménykülönbség a júniusi választásokon csúcsosodhat ki.

Nem állunk jól a béke terén, mert Brüsszel a háború lázában ég, és arrafelé minden a háború körül forog, pedig Magyarország szerint mindennek a béke körül kellene forognia – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Kapcsolódó tartalom

A kormányfő szerint eltelt két év, a háborúval kapcsolatos ukrán és nyugati remények nem teljesültek, a háború továbbra is nyitott, százezrek meghaltak, gyakorlatilag öldöklés folyik a fronton, és nem látni a konfliktus végét. Ezért azon kellene dolgozni, hogy a háborúnak minél hamarabb vége legyen.

Ebben a közegben kellene egy békepárti politikát folytatni.

Orbán Viktor szerint a most (csütörtökön) elfogadott 50 milliárd eurót nem fegyverre kapja Ukrajna, hanem arra, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze, mert az ukrán gazdaság lényegében lélegeztetőgépen van, és ha az amerikaiak és az EU nem küld pénzt, akkor „be kell zárni a boltot”, ami azt jelentené, hogy nincs nyugdíj, nincs fizetés, nincs kórház, nincs semmi.

Magyarország azt szerette volna, ha a béke érdekében adunk pénzt, de ez nem volt lehetséges, mert a nyugatiak továbbra is azt gondolják, hogy az a jó, ha minél tovább tart a háború, mert ezzel javul Ukrajna katonai helyzete.

„Én viszont azt gondolom, hogy ennek az ellenkezője az igaz: az idő az oroszok oldalán van, és minél tovább tart a háború, annál több ember hal meg”

– hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Megfigyelhető, hogy

az ukránok háborújáról már sokan úgy beszélnek az unióban, hogy „a mi háborúnk”, és ha nem avatkozunk be, akkor az oroszok bevonulnak Berlinbe.

Hogy mennyire érvényesül az Egyesült Államok akarata, érvrendszere a brüsszeli döntésekben, arról ma senki nem tud biztosat mondani, a miniszterelnök megfogalmazása szerint ő is csak résztvevőként, megfigyelőként tud véleményt alkotni.

Az uniós tagországok közül egyesek erősebb, mások lazább kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Itt

gyakran összekeverednek az európai és az amerikai szempontok, és jellemzően azok az országok követelik hangosabban Ukrajna támogatását, amelyeket Washington erősebben tud befolyásolni

– hangsúlyozta.

Világos, hogy a baloldalt külföldről pénzelik, azok pedig, akik a pénzt adják nekik, háborúpártiak,

Brüsszel pedig a magyar baloldalon keresztül megpróbálja Magyarországot belekeverni a háborúba.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor elmondta, Brüsszel több kérdésben sem hallgatja meg az emberek véleményét. Az az érzés nem ok nélkül alakul ki, hogy Brüsszel gyakran nem az európai emberek, hanem mások érdekeit képviseli. Ez a véleménykülönbség a júniusi választásokon csúcsosodhat ki – közölte a kormányfő.

Ha a demokráciai távolság a polgárok és a vezetők között túl nagy, akkor a politikai változás elkerülhetetlenné válik – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, júniusban ez be fog következni, a magyarok pedig ezt támogatni fogják.

Kijelentette: egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök egyeztetést folytatott Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével az EU-csúcs megkezdése előtt Brüsszelben 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még