Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Jósoltak a szegedi medvék, kiderült, mikor jön a tavasz

| Szerző: hirado.hu
A népi hiedelem szerint ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, ha a medve ma előbújik a vackából és meglátja az árnyékát a napsütés miatt, még hosszú telünk lesz. Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark medvéi jósoltak.

Frissítés: Sorra jósolt a többi hazai medve, ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Frissítés2: A tengerentúlon Phil, a mormota jósolt, ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Próbára tették időjós képességeiket a Szegedi Vadaspark medvéi, Mici és Ursula kíváncsian nézelődött a kifutóban és figyelte az őket fürkésző gyerekeket péntek reggel. A medvék boldogan falták fel a számukra kikészített péksüteményeket: a mézes zsemlét és a kakaós csigát.

Kapcsolódó tartalom

Bár a néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától, és visszabújik a vackába, tehát a zord idő még nem fúj visszavonulót, a park két macija nem bújt vissza.

Így tehát ha a jóslatnak nem is felel meg tökéletesen ez a forgatókönyv, a Tél feliratot mintázó gyümölcsöket egy szemvillanás alatt megették a medvék, így mondhatjuk, hogy

 hivatalosan is felfalták a telet.

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet.

De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

A tengerentúlon nem a medvék, hanem a mormoták jósolják meg a tavasz közeledtét.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: Facebook/Szegedi Vadaspark

Ajánljuk még