Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Megrázó fotók: úgy megverték a budapesti Antifa-támadás egyik áldozatát, hogy csak a szerencsén múlott, hogy nem halt bele

Nyilvánosságra hozta a tavalyi, antifasiszta támadássorozat egyik áldozatáról készült fotókat Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter azzal indokolta ezt, hogy a nemzetközi sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint az ügy egyik kulcsszereplőjét, a Magyarországon elfogott olasz nőt embertelen körülmények között tartják fogva. Gulyás Gergely cáfolta a vádakat. Az M1 Híradójában bemutatott képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak.

Tavaly februárban rögzítette az M1 Híradójában bemutatott képsorokat egy térfigyelőkamera Budapesten, Gazdagréten. Egy nyolcfős társaság viperával és kalapáccsal támadt hátulról egy munkába tartó dohánybolti eladóra. Az áldozatnak esélye sem volt a védekezésre, a férfit még akkor is ütötték, rúgták, amikor a földre került.

A brutális verés fél percig tartott, a támadók ez idő alatt nem szólaltak meg. Két nap alatt akkor öt hasonló támadás történt Budapesten, kilencen sérültek meg, legtöbbjük súlyosan, az áldozatok között nők is voltak. Három elkövetőt egy Teréz körúti taxiban fogták el a rendőrök.

Utólag derült ki: a német és olasz nemzetiségű támadók az Antifa nevű nemzetközi szélsőbaloldali szervezet szimpatizánsai és azért jöttek Budapestre, hogy általuk szélsőjobboldalinak gondolt emberekre vadásznak. Álnéven foglaltak szállást, telefonjaikon pedig csak egymást hívták. Támadások közben pedig azért nem szólaltak meg, hogy hangjukat ne lehessen beazonosítani.

A gazdagréti támadás áldozatáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fotókat mutatott meg a Kormányinfón. A kórházban készült fotók alapján látszik: a férfi fejét több helyen, több öltéssel kellett összevarrni az azt ért ütések miatt. A kalapáccsal és viperával történő ütések akár az élet kioltására is alkalmasak lehettek volna, csak a szerencsén múlott, hogy az áldozat a támadásba nem halt bele.

Kapcsolódó tartalom

Az ügy egyik Magyarországon fogva tartott kulcsszereplője körül azonban a napokban olyan hírek jelentek meg a nemzetközi sajtóban, de magyar baloldali portálokon is, mintha ha csak ő lenne az áldozat.

Nem lehet semmi másnak tekinteni az ezzel kapcsolatos híreket, mint egy minden alapot nélkülöző, Magyarország elleni lejárató akciónak, amit a belügyi szervek és a magyar igazságügy is visszautasít” – így reagált ezekre a cikkekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A BBC a napokban ugyanis azt írta: Salis asszony egy korábbi cellatársa arról számolt be, hogy szándékosan patkányokkal és rovarokkal teli cellában tartották fogva a nőt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság határozottan visszautasított minden vádat, ami a fogvatartott körülményeire vonatkozik,

és sajtótájékoztató keretén belül a BvOP munkatársa hangsúlyozta: a vádak kitaláltak, rosszhiszeműek.

Gulyás Gergely a Kormányinfón leszögezte: az olasz nő fogvatartási idejét úgy tölti az adott magyar börtönben, ami minden magyar és uniós rendeletnek megfelel. Hozzátette, a szabályok betartása minden magyar börtönről elmondható.

Kapcsolódó tartalom

A fogva tartott hölgy fogdai körülményei megfeleltek az európai uniós előírásoknak és a magyar előírásoknak. Mind az egészségügyi ellátást, mind pedig a higiéniai körülményeket illetően. Magyar börtönökben a fogvatartottak napi háromszori étkezést kapnak. Az természetesen hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna, a magyar börtönökről azt semmiképpen nem mondanám, hogy luxusban élnek azok, akiket szabadságvesztés letöltésére ítélnek, talán ilyen célja nincs is a börtönbüntetésnek, de általánosságban tisztaság van” – mondta Gulyás Gergely.

A Fővárosi Főügyészség az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja. A nő az előkészítő ülésen ártatlannak vallotta magát, és nem fogadta el az ügyészség által felajánlott 11 éves börtönbüntetést, ám ha végül elítélik, ennél hosszabb szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még