Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

A kormány kiemelten támogatja a társadalmi szervezeteket, az egyházakat és a civil tevékenységeket

A kormány kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szervezetek, az egyházak és a civil tevékenységek támogatására, ennek bizonyítéka, hogy 2010 óta több mint három és félszeresére nőttek azok a források, amelyeket a kabinet a civil szervezetek rendelkezésére bocsát – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten, az Értékteremtő Közösségekért Díj átadásán.

Panyi Miklós kiemelte, büszkék arra, hogy Európában Magyarország költi az egyik legtöbbet kultúrára, valamint arra is, hogy világszínvonalú kulturális intézményei vannak, hiszen „csodájára járnak” a Magyar Zene Házának, a Néprajzi Múzeumnak és az Operaháznak is.

Természetesen Trianon óta az államnak az is feladata, hogy ne csak az anyaországban, hanem az egész Kárpát-medencében, sőt a diaszpóra magyarságának esetében is támogassa a társadalmi szervezetek tevékenységét – mutatott rá az államtitkár.

Ezért 2010 óta a kormány kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar közösségekre, intézményekre, szervezetekre, egyházakra, mert a magyar nyelv, kultúra, identitás megőrzésében és megerősítésében nélkülözhetetlen szerepet játszanak, hiszen a határon túl a magyar civilpolitika egyben nemzetpolitika és magyarságmentés is – hangoztatta Panyi Miklós.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar tehetségek nemcsak az elitképzőkben, nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban ott vannak, ezért is szükséges a vidék, a vidéki kulturális és társadalmi élet megerősítése.

Szerencsére Magyarországnak és a magyar vidéknek olyan elkötelezett szervezetei és vezetői vannak, akik önzetlen, áldozatos munkájukkal különleges kulturális tereket teremtenek saját közösségüknek, kutatják, ápolják a magyar kultúrát, ezzel értéket őriznek, teremtenek, erősítik a helyi közösségeket, a helyi és nemzeti identitást, figyelnek a fiatalok nevelésére – fogalmazott Panyi Miklós.

A díjazottakat méltatva azt mondta, szebbé és jobbá, többé és gazdagabbá teszik az emberek életét, az országot, a nemzetet, őrzik az ezeréves magyar kultúrát és identitást.

Kapcsolódó tartalom

Áldozatos tevékenységükkel nemcsak a társadalmi élet megszervezéséért, hanem a magyar kultúráért, a magyar zenei és táncélet ápolásáért, és a fiatalok tehetséggondozásáért is rendkívül sokat tesznek. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a civilekre jellemző önkéntesség, odaadás, hagyományőrzés, önzetlen adományozás, bizalom, elhivatott együttműködés és szolgálatkészség mindenki számára példaként szolgálhat.

A kormány számára rendkívül fontosak azok a valódi tartalommal bíró egyesületek és alapítványok, amelyek a társadalmi értékeket képviselő közösségépítésben, a közösségi célok elérésében tevékenyen részt vállalnak – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, ezért emelték meg a klasszikus civil szektorra szánt állami támogatás mértékét 2010. és 2022. között évi 144 milliárd forintról évi 512,9 milliárd forintra.

Szalay-Bobrovniczky Vince örvendetesnek nevezte, hogy egyre nő az önkéntes tevékenységet végzők száma is, jelenleg majdnem 400 ezer ember végez rendszeresen önkéntes tevékenységet a több mint 47 ezer civil szervezet keretei között.

A díjazottakról azt mondta, több éves munkásságuknak, töretlen lelkesedésüknek, felbecsülhetetlen értékű közösségteremtő munkájuknak köszönhetően részesülnek az elismerésben, „művészi attitűdjükből és őszinte alázatukból mindannyian ihletet meríthetünk közös nemzeti értékeink tiszteletéhez”.

Az Értékteremtő Közösségekért Díj annak a civil szervezetnek adományozható, amelynek értékteremtő, értékőrző tevékenysége példaértékű, valamint annak a természetes személynek, aki a közösség ilyen irányú tevékenységét elősegíti, támogatja vagy munkájával hozzájárul a civil szervezetek magas színvonalú működéséhez. Idén az elismerésre 28 civil szervezet és 25 természetes személy előterjesztése érkezett.

Az idei díjazottak: Gonda László zongoraművész, zenepedagógus, az Egri Zenészek Egyesületének elnöke és a Zalai Táncegyüttes. A méltatás szerint Gonda László minden korosztály és társadalmi réteg számára tud maradandót nyújtani, kiváló közösségszervező, műsorokkal, képzésekkel, ismertterjesztő előadásokkal járul hozzá több civil szervezet munkájához. Részt vesz jótékonysági koncerteken, zenél nyugdíjasoknak, állami gondozott gyermekeknek, rendszeresen foglalkozik zenét kedvelő pszichiátriai és szenvedélybetegekkel.

Az 1957-ben alapított Zalai Táncegyüttes az ország egyik legsikeresebb amatőr együttese, legfőképpen az archaikus kárpát-medencei parasztfolklór megismerésével és felkutatásával, valamint megjelenítésével foglalkozik. Az együttesnek jelenleg mintegy 30 aktív tagja és egy 20 tagú asszonycsoportja van, valamint 600 diák az ő szervezésükben vesz részt az iskolai néptáncoktatásban.

Kiemelt kép: Panyi Miklós (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még