Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Megújult ruszin görögkatolikus templomot adott át Soltész Miklós

Megújult ruszin görögkatolikus templomot adott át Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Irotán.

Az államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy bár Irota kis falu, a kormány mégis odafigyel rá és lakóinak életére, küzdelmeire. Emiatt segítettek Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel a templom felújításában, hiszen – mint mondta – a kicsi közösség azt magától nem tudta volna rendbe tenni, megszépíteni.

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy Szent Bazil és Szent János életének idején a mai Törökország területén virágzott a kereszténység, azon mégis repedés keletkezett.

A legkisebb repedés is szörnyű károkat tud okozni egy közösségben, egy épületben, de a nemzetben és Európában is

– jegyezte meg. Ha nem figyelünk oda a múlt üzenetére, akkor nagy bajt tudunk okozni Magyarországnak, Európának és „jelen kereszténységünknek is” – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, a csereháti falu templomának felújítása azt mutatja, hogy a kormány gondolkodásában a nemzet minden tagja és minden területe számít.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte, hiszik, hogy ha templomokat újítanak fel és közösségeket erősítenek meg a kereszténységben, akkor az ország kultúráját érintő támadások és értéktelen ideológiák elleni küzdelem nem lesz hiábavaló és a magyarság meg fog maradni. Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: az irotai templom felújítását harmincmillió forinttal támogatta a kormány, a ruszin nemzetiségi önkormányzaton keresztül.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, mindig nagy örömmel tölti el, ha templomfelújítási ünnepségen vehet részt.

Hangsúlyozta, amikor egy templom felújításáról beszélünk, ott vannak az emlékeinkben az elődök is, akik felépítették a gyülekezetet, amely ma is élő közösségként működik.

A Miskolci Egyházmegye tájékoztatása szerint a templom megújításakor megerősítették az alapot, új ablakokat és ajtókat építettek be, valamint a tetőszerkezetet is felújították. Az irotai templom átadásán Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke mondott homíliát.

Kiemelt kép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ajánljuk még