Aktuális

A vízben kapott szívrohamot, a megmentésére siető feleségét is elnyelték a hullámok

Gyönyörű, de vad: szemeivel azonnal rabul ejti a szíveket a debreceni állatkert új sztárja

| Szerző: hirado.hu
A világon az egyik legfenyegetettebb, állatkertekben is igen ritkán tartott leopárdalfajhoz tartozó észak-kínai leopárdkölyök született a debreceni állatkertben. A kis leopárdot kedden mutatták be a sajtónak, és szerdától már a nagyközönség is láthatja.

A debreceni állatkert leopárdpárja, Coolio és Jilin első utódjáról a sajtónyilvános orvosi vizsgálaton derült ki, hogy nőstény. A tavaly november 21-én világra jött kölyköt a látogatók bevonásával nevezik majd el.

@hirado.hu Tüneményes új jövevény a debreceni állatkert kis kedvence #foryou #foryourpage #debrecen #leopárd #hírek #hiradohu #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a sajtóeseményen méltatta azt a sok éve tartó kitartó munkát, amellyel a helyi állatkert sikeresen vesz részt több fajmentő programban. Felidézte, hogy tavaly egy kis vörös pandával is gyarapodott az állomány.

Az észak-kínai leopárdkölyök kapcsán megjegyezte: a debreceni állatkertben folyó komoly szakmai munka is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszer természetes környezetükbe is visszatelepíthetők legyenek az állatkertekben született észak-kínai leopárdok.
Állatorvosi vizsgálaton a november 21-én született észak-kínai leopárd a debreceni állatkertben (Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt)

Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója hozzátette: észak-kínai leopárdból becslések szerint mintegy 350 egyed él a természetben, a világ állatkertjei – nagyrészt európai intézmények – pedig a debreceni kölyökkel együtt immár 55 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával vesznek részt a megmentésükben.

Érdekességként hozzátette, hogy a dániai Ree Park Safariból érkezett Coolio apja az első cívisvárosi születésű észak-kínai leopárd, így most az ő unokájával is folytatódik a kiváló genetikájú debreceni vérvonal.

Ajánljuk még