Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

Budapesti kormányhivatal: Nem szedhetnek behajtási díjat az önkormányzatok

A teherforgalmat korlátozhatják, de behajtási díjat nem szedhetnek az önkormányzatok – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) hétfőn.

„A főpolgármester állításaival szemben a valóság az, hogy a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen szabályozhatja a budapesti teherforgalmat, de útdíjat nem szedhet a behajtási engedélyekért” – fogalmaz közleményében a BFKH.

A kormányhivatal nem a korlátozás megszüntetésére, csak a jogszabályok betartására kéri a városházát

– tették hozzá. Felidézték: az elmúlt években a Kúria több vidéki város esetében kimondta, hogy jogellenesek a teherforgalommal kapcsolatos útdíj beszedésére irányuló önkormányzati rendeletek.

Kapcsolódó tartalom

Budapest Főváros Kormányhivatala ezért törvényességi felhívással élt a Fővárosi Önkormányzat felé, amelyben kérte, hogy szüntesse meg a jogellenes helyzetet, azaz az útdíj szedését – emlékeztettek.

Ugyanakkor, a Fővárosi Önkormányzatnak továbbra is lehetősége van arra, hogy szabályozza a főváros egyes övezeteibe behajtó teherforgalmat,

azaz a budapestiek érdekét és a helyi adottságokat szem előtt tartva korlátozza, vagy tiltsa a behajtást – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ajánljuk még