Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

Az Európai Tanács rendkívüli ülésére Orbán Viktor a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét fogja magával vinni

Az emberek ismét felhatalmazták a kormányt érdekeik brüsszeli képviseletére – erről a kormányszóvivő beszélt a Kossuth Rádióban a nemzeti konzultáció kapcsán. Szentkirályi Alexandra szerint a válaszadók nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarnak háborút, fegyverszállítást és nyitott határokat. Azt is mondta: a nemzeti konzultációban az emberek jelezték, hogy ők akarnak dönteni a saját sorsukról és nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzeti konzultáció beküldésének utolsó napján az EP-ben ismerte be, hogy a Magyarországnak járó pénzek kifizetését az LMBTQ- és a migránspári politikához köti.

A nemzeti konzultáció eredményéből azonban kiderült, hogy az emberek több mint 98 százaléka a nemzeti szuverenitás megőrzését várja el a kormánytól.

A válaszadók szerint fenn kell tartani a család- és gazdaságvédelmi intézkedéseket, vagyis a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót. Emellett nem szabad megengedni, hogy Magyarországon migránsgettók jöjjenek létre, valamint Brüsszelnek be kell fejeznie a palesztin szervezetek támogatását.

Ukrajna uniós támogatásáról is határozott véleményt mondtak a magyarok. Szerintük fegyverszállítás helyett tűzszünet kell, és addig ne kapjon uniós támogatást Ukrajna, amíg a nekünk járó pénzt ki nem fizeti Brüsszel.

Kapcsolódó tartalom

A válaszokból az is kiderült, hogy az emberek nem tartják alkalmasnak Ukrajnát az uniós tagságra. De az ukrán gabonáról is kikérték a magyarok véleményét. A válaszok alapján biztosítani kell Magyarország GMO-mentességét, valamint tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi törvényt és szigorúbban kell fellépni a külföldi befolyásszerzés ellen.

„Az eredmény, azt hiszem, önmagáért beszél. Azok, akik részt vettek a nemzeti konzultáción, felhatalmazták a kormányt érdekeik képviseletére a további brüsszeli tárgyalásokon” – mondta a kormányszóvivő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette: „Elsöprő többség tett hitet Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett, ezzel az emberek azt mondták, hogy ők akarnak dönteni a saját sorsukról, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az ő életüket befolyásoló fontos kérdéseket. Másfélmillió hangos kiáltás tulajdonképpen abba az irányba, hogy nem akarnak az emberek háborút, nem akarnak fegyvereket küldeni és nem akarnak nyitott határokat.”

Kapcsolódó tartalom

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy az Európai Tanács jövő heti rendkívüli ülésére – ahol az Ukrajnának biztosítandó 50 milliárd euróról is döntés születhet – a magyar miniszterelnök a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét fogja magával vinni. A magyar emberek akarata pedig egyértelműen a béke felé irányuló lépéseket jelenti – tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

„A konzultáció azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország erős nemzet vagyunk.”

A magyar nemzet esetében a mély nemzeti gondolatok nagyon erősek, ezt bizonyítja a nemzeti konzultáció is – fogalmazott Orbán Viktor a konzultáció kapcsán korábban a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök fontosnak nevezte azt is, hogy a konzultáció cselekvésre késztette a magyarokat. Azt mondta: nagy dolog, hogy a nemzeti konzultáció nem egyszerűen csak pozitív visszhangra talált sok millió magyar szívében, hanem másfél millió embert késztetett arra, hogy kitöltse és visszaküldje a kérdőívet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök  (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még