Gyász

Elhunyt Gát György

Megbukott Karácsony járatritkítása, de az utasokat sértegető BKK-vezér a helyén maradhat

| Szerző: hirado.hu
A botrány ellenére nem váltja le a BKK vezérigazgatóját Karácsony Gergely. Walter Katalin azután ajánlotta fel a lemondását, hogy egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen a járatritkításokkal kapcsolatban azt mondta: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele. Közben egy hét alatt elbukott az 53 járatot érintő ritkítás, amelyet Karácsony Gergely pénteken már „nagyon-nagyon apró módosításnak” nevezett.

Egy hetet ért meg a fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ járatritkítása és máris megbukott. Karácsony Gergely ugyanis visszavonatta azt Walter Katalinnal, a cég vezérigazgatójával.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester tette ezt annak ellenére, hogy egy hete még azt állította: nem a járatok számát csökkentették, csupán hozzáigazítottak 53 vonalon a busz, villamos és trolijáratokat az emberek otthoni munkavégzési gyakorlatához.

„Nem értek vele egyet, mert nagyon sok az utas és meggondolatlan lépés volt” – mondta egy utas a járatritkításról.

A korlátozást kezdetektől fogva bírálták a budapesti tömegközlekedést használók és a szakmai szervezetek is

– mindhiába. A BKK pedig kisebb finomhangolások mellett ugyan, de fenn akarta tartani a menetrend módosítást.

Kapcsolódó tartalom

A titokban tervezett ritkítást azonban a cég vezérigazgatójának egy háttérbeszélgetésen elhangzott sértő kiszólása borította. Walter Katalin ugyanis – még a balliberális Népszava szóhasználata szerint is –

„vágásérett pulykákhoz hasonlította az utasokat”.

A vezérigazgató a 24.hu tudósítása szerint az eseményen azt mondta, idézzük: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha

„hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.”

A minősítés óriási felháborodást váltott ki. A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt közösségi oldalán azt írta: a főpolgármester nem engedheti meg, hogy ilyen embert a posztján hagy, vagy ha igen, akkor az olyan, mintha ezeket a szavakat Karácsony Gergely mondta volna.

Kapcsolódó tartalom

Vitézy Dávid pedig – akit az LMP jelölne Karácsony Gergely ellen az önkormányzati választáson – úgy fogalmazott: egész egyszerűen fel sem foghatom, hogy egy utasok milliót szállító közszolgáltató első számú vezetőjének szájából, hogy hangozhat el egy ilyen mondat.

De Ungár Péter, a zöldpárt társelnöke is kifakadt, távozásra szólítva fel Waltert.

Karácsony Gergely azonban megvédte a BKK-vezért.

„Én nagyon határozottan arra kértem vezérigazgató asszonyt, hogy folytassa a munkáját” – jelentette be Karácsony Gergely.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester az általa nagyon aprónak nevezett járatritkítás megszüntetésének kimagyarázásában végül odáig ment, hogy politikai riválisait tette felelőssé, amiért a közösségi közlekedést jelentősen befolyásoló intézkedés kommunikációja – ahogy fogalmazott az Inforádióban – félrement.

Kapcsolódó tartalom

„Ne tudják a politikai szereplők azt a hamis látszatot kelteni, mintha Budapesten csökkennének a közösségi közlekedési kapacitások, hiszen éppen azon dolgozunk, hogy ezeket növelni tudjuk, ezért azt gondolom, hogy ezt az egyébként nagyon-nagyon apró módosítást vonjuk vissza, mert az ügynek sajnos nagyobb lett a füstje, mint a lángja” – mondta a főpolgármester.

„Mit vont vissza Karácsony Gergely? – ezt kérdezte a főpolgármestertől közösségi oldalán a fővárosi Fidesz, amely megosztotta a főpolgármester korábbi nyilatkozatát arról, hogy szerinte nincs járatritkítás. A Fidesz azt is kérdezte:

Karácsony Gergely már azt sem tudja, hol van, vagy eltévedt a saját hazugságában?

A fővárosi Fidesz-KDNP azt is írta:

Gyurcsány és Bajnai emberét nem merte Karácsony Gergely elmozdítani.

Wintermantel Zsolt szerint így az utasokat levágás előtti pulykához hasonlító Walter Katalin a helyén maradhat.

A fővárosiaknak pedig azt üzente: Jobb ha tudod, ha Karácsonyt választod, Gyurcsányt kapod!

A kiemelt képen Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója látható. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ajánljuk még